Nyhetsartikkel

Slik unngår du høstens forkjølelse

Med høsten kommer mørke kvelder, kalde netter - og forkjølelse.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Her er rådene for å unngå å bli smittet.

En rekke forskjellige virus kan smitte deg med forkjølelse. De aller fleste blir frisk av en forkjølelse av seg selv uten komplikasjoner, det er kun unntaksvis at en forkjølelse kan føre til halsbetennelse, bihulebetennelse, ørebetennelse eller lungebetennelse.

Les også: Dette er forkjølelse

Likevel er det slitsomt nok når øyne og nese renner, og mange vil gjerne prøve å unngå forkjølelsen så godt de kan. På NHI.no har vi en rekke artikler om forkjølelse og tiltak for å redusere smitte. I denne artikkelen har vi samlet noen av rådene.

Hygiene

Håndvask er kanskje det fremste smitteforebyggende tiltaket når det gjelder forkjølelse. For å unngå å bli smittet, har U.S Food and Drug Administration samlet følgende tips:

  • Vask hendene ofte. Du kan lett bli smittet når du håndhilser eller tar på andre, tar på dørhåndtak, handlevogner, osv.
  • Unngå mennesker som er forkjølet - hvis du kan.
  • Vask overflater og gjenstander du berører ofte med bakteriedrepende midler.
  • Smitte kommer lettest inn gjennom nese, munn eller øyne. Derfor bør du i størst mulig grad unngå å ta på disse.

Les også: Forskjellene på influensa og forkjølelse

Ifølge Folkehelseinstituttet er forkjølelsessymptomer som snue, hoste, halsonde og ørebetennelse nesten dobbelt så vanlig hos barn som går i barnehage, sammenlignet med andre barn.

I artikkelen Bakterier og virus i barnehagen kan du lese om hvordan barnehagebarn kan unngå å bli syke.

Kalde føtter

Å gå uten lue ute er ofte forbundet med å bli syk. Men studier viser at det er liten sammenheng mellom sykdom og det å droppe lua ute i kulda. Du får heller ikke ørebetennelse av å gå uten lue. Det er viruset som er årsaken til sykdom, og grunnen til at sykdom oftere oppstår på vinteren, er at vi da er mye inne og at viruset sprer seg oftere innendørs.

Derimot kan det være lurt å kle seg godt på føttene. En studie som ble publisert i Family Practice i desember 2005, viser at det er viktig å holde seg varm på bena. Studien viser at hvis man blir nedkjølt på bena, øker risikoen for sykdom. Likevel påpeker forskerne at det er mer behov for forskning på dette området, og at det kan se ut som om enkelte personer har generelt høyere risiko for å bli forkjølet enn andre.

Les mer i artikkelen: Du blir ikke syk av å gå uten lue

Nok søvn

Det er også vanlig å tro at en god natts søvn er bra for helsa, og trolig er dette riktig. En forskergruppe fra USA undersøkte sammenhengen mellom folks søvnvaner og kroppens evne til å forsvare seg mot forkjølelsesvirus. Resultatet av studien ble publisert i legetidsskriftet Archives of Internal Medicine i fjor.

Det ble funnet klare sammenhenger mellom søvn og forkjølelse. Deltakerne som var forkjølet, eller hadde de kraftigste symptomene, var også de som sov minst. Deltakere som sov under 7 timer hver natt, hadde tre ganger så høy risiko for å bli forkjølet som de som sov 8 timer eller mer. Men det var ikke bare lengden på søvnen som var avgjørende, like viktig var det å sove godt og effektivt.

Les mer i artikkelen: Lite søvn gjør deg forkjølet

En effektiv kur?

Det finnes mange mer eller mindre gode forslag for hvordan man kan forebygge forkjølelse. Men er det egentlig mulig å kjøpe seg fri fra bakterier og virus?

Mange sverger til C-vitaminer i forkjølelseperioden. Resultatene fra studier om C-vitaminer spriker, men metaanalyser tyder på at oppstart med vitamin C før symptomene på forkjølelse kommer, kan redusere sykdomsvarigheten og symptomintensiteten. Likevel ser det ikke ut til at vitamin C reduserer forekomsten av forkjølelse i den generelle befolkningen, men hos idrettsutøvere og soldater er det funnet at vitamin C hadde en gunstig forebyggende effekt.

En samlestudie om produktet solhatt konkluderer med at det ikke finnes gode bevis for at solhattprodukter er effektive verken i behandlingen eller forebyggingen av forkjølelse. Forskningen på dette urtepreparatet har gjennomgående dårlig kvalitet, men to studier med tilfredsstillende oppsett viste ingen effekt verken av rotekstrakt eller planteekstrakt fra Echinacea, mens en studie viste effekt.

Vil du vite mer?