Nyhetsartikkel

Sol- og solariumsavhengighet

Forskere har funnet at UV-lys øker hormonmengden som påvirker de samme nervebanene i hjernen som narkotiske stoffer som heroin og morfin.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dette ifølge en studie som ble publisert i tidsskriftet Cell i juni 20141.

Til tross for at de fleste av oss nå er godt kjent med risikoen for kreft og hudskader ved overdreven soling, er mange fortsatt like solhungrige - enten det er på stranden eller med helårssoling i solarium. Nå viser en ny studie at det å sole seg, for noen, virkelig er en avhengighet.

Les også: Fortsetter å sole seg etter føflekkreft

Abstinenssymptomer

I studien har forskerne funnet at det å eksponere mus for daglige doser med UV-lys, øker nivået av betaendorfiner i blodet i løpet av en uke. Betaendorfiner er hormoner som får oss til å føle oss bra, og som påvirker de samme nervebanene i hjernen som såkalte opioider (f.eks heroin og morfin).

Effekten på musenes endorfinnivå var klar: Dyrene ble mindre følsomme for berøring og temperatur, og når endorfinrushet ble blokkert/stoppet, fremviste de klassiske symptomer på abstinens - inkludert risting, skjelving og hakking av tenner.

Se også vår bildepresentasjon av ulike solskader

Aktiverer belønningssenteret

Forfatterne skriver at avhengighet av UV-stråler kan ha vært gunstig for at vi skal kunne ta opp tilstrekkelig med D-vitamin gjennom huden, men i dag vet vi at det bidrar til den nådeløse økningen av hudkreft hos mennesker.

Tidligere studier har vist at hos folk som bruker solarium ofte, blir belønningssenteret i hjernen aktivert når de soler seg i solarium, på samme måte som belønningssenteret blir aktivert ved inntak av alkohol, narkotika eller mat.

Kilder

Referanser

  1. Fell GL, Robinson KC, Mao J, Woolf CJ, Fisher DE. Skin β-Endorphin Mediates Addiction to UV Light. Cell 2014; 157 (7): 1527-1534. www.cell.com