Nyhetsartikkel

Sol- og solariumsavhengighet

Forskere har funnet at UV-lys øker hormonmengden som påvirker de samme nervebanene i hjernen som narkotiske stoffer som heroin og morfin.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dette ifølge en studie som ble publisert i tidsskriftet Cell i juni 20141.

Til tross for at de fleste av oss nå er godt kjent med risikoen for kreft og hudskader ved overdreven soling, er mange fortsatt like solhungrige - enten det er på stranden eller med helårssoling i solarium. Nå viser en ny studie at det å sole seg, for noen, virkelig er en avhengighet.

Les også: Fortsetter å sole seg etter føflekkreft

Abstinenssymptomer

I studien har forskerne funnet at det å eksponere mus for daglige doser med UV-lys, øker nivået av betaendorfiner i blodet i løpet av en uke. Betaendorfiner er hormoner som får oss til å føle oss bra, og som påvirker de samme nervebanene i hjernen som såkalte opioider (f.eks heroin og morfin).

Effekten på musenes endorfinnivå var klar: Dyrene ble mindre følsomme for berøring og temperatur, og når endorfinrushet ble blokkert/stoppet, fremviste de klassiske symptomer på abstinens - inkludert risting, skjelving og hakking av tenner.

Se også vår bildepresentasjon av ulike solskader

Aktiverer belønningssenteret

Forfatterne skriver at avhengighet av UV-stråler kan ha vært gunstig for at vi skal kunne ta opp tilstrekkelig med D-vitamin gjennom huden, men i dag vet vi at det bidrar til den nådeløse økningen av hudkreft hos mennesker.

Tidligere studier har vist at hos folk som bruker solarium ofte, blir belønningssenteret i hjernen aktivert når de soler seg i solarium, på samme måte som belønningssenteret blir aktivert ved inntak av alkohol, narkotika eller mat.

Kilder

Referanser

  1. Fell GL, Robinson KC, Mao J, Woolf CJ, Fisher DE. Skin β-Endorphin Mediates Addiction to UV Light. Cell 2014; 157 (7): 1527-1534. www.cell.com