Nyhetsartikkel

Solen skader i timer etter eksponering

Den skadelige effekten av UV-strålene fortsetter i flere timer etter at solsengen og solstrålene er forlatt.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dette ifølge en studie som ble publisert i tidsskriftet Science i februar 20151.

Eksponering for UV-stråler fra sollys eller solarium kan ødelegge DNA (arvestoffet i cellene) i melanocyttene, cellene som lager pigmentet melanin som gir huden farge. Denne type skade er en av hovedårsakene til hudkreft.

I studien som ble utført ved Yale University i USA, ble det forsket på melanocyttceller hos mus og mennesker, som ble utsatt for stråler fra en UV-lampe.

Kun i celler med melanin

UV-strålingen forårsaker en type DNA-skade som gjør at informasjonen i DNA'et ikke blir lest riktig. Eksperimentene viser at effekten bare ble observert i celler som inneholder melanin. Tidligere har man trodd at melanin har en beskyttende effekt mot UV-stråler ved at de blokkerer UV-stråler. Men ikke bare skaper strålingen umiddelbare skader, skadene fortsetter i flere timer etter at eksponeringen for UV-strålene er avsluttet. I celler som er uten melanin, oppstår den skadelige effekten under eksponeringen for strålene, ikke etterpå.

Funnene viser at melanin har både kreftfremkallende og beskyttende effekt. Forfatterne forklarer at melanin fungerer som et skjold og beskytter mot denne skaden. Melanin absorberer strålingen. Tidligere har det ikke vært kjent hva som skjer med energien som melaninet har absorbert.

Håper å utvikle beskyttende solkrem

Forskerne fant i neste forsøk rekkekvidden av skader som oppstår etter eksponering for UV-stråler ved å forhindre normal DNA-reperasjon i prøvene de hadde fra mus. De fant at halvparten av de skadelige stoffene ble dannet i mørket. I søken etter en forklaring på dette, fant de at UV-strålene aktiverte to enzymer som kombineres for å "fyre" et elektron inne i melaninet. Energien som blir generert i denne prosessen, blir overført til DNA-et i mørket, hvor det forårsaker samme type DNA-skade som direkte eksponering for sollys gir - endringer av en type som på sikt kan føre til hudkreft.

Eksponering for UV-stråler ser ut til å sette i gang denne skadelige effekten, og det fortsetter altså i flere timer etter vi har avsluttet solingen.

Selv om funnene er urovekkende, håper forskerne at det skal være mulig å utvikle en solkrem som kombinerer vanlig beskyttelse mot sollys, med beskyttelse mot ettereffekten av UV-strålingen.

Kilder

Referanser

  1. Premi S, Wallisch S, Mano CM, Weiner AB, Bacchiocchi A, Wakamatsu K, Bechera EJH, Halaban R, Douki T, Brash DE. Chemiexcitation of melanin derivatives induces DNA photoproducts long after UV exposure. Science 2015; 20: 842-47. www.sciencemag.org
  2. YaleNews: Sunlight continues to damage skin in the dark news.yale.edu