Nyhetsartikkel

Sommerferie og småplager

Sommerferie - og det er lett å løpe inn i en skade eller to.

Sommerferie betyr fravær av daglige rutiner, og det er lett å løpe inn i en skade eller to.

Men de fleste plagene du møter på i sommer, kan du håndtere selv. Her kan du lese om hva du kan være oppmerksom på nå i sommerferien.

Lite kan matche et forfriskende bad en varm sommerdag. Får du svømmekløe etter en dukkert i vannet, er det godt å vite at dette er helt ufarlig og går over av seg selv. Svømmekløe er et kløende utslett som skyldes en allergisk reaksjon mot larver av blodikter som biter seg inn i huden.

Problemet er størst på Sør-Østlandet, men forekommer helt nord til Troms. Det er størst risiko for å få svømmekløe ved bading på varme, solrike dager, når badevannet er varmere enn 20°C.

Her kan du leser mer om svømmekløe

Sol gir etterlengtede D-vitaminer til kroppen, men det er også viktig å være varsom med solingen. Solforbrenning klassifiseres som en førstegrads forbrenning. Det er en betennelsesaktig reaksjon med blodkarutvidelse i huden, hevelse, kløe og svie, som blir gradvis borte i løpet av noen dager. Det er viktig å ikke trosse solforbrenningen og sole deg ytterligere, da vil forbrenningen forverres og gi sterk solforbrenning, som klassifiseres som 2. eller 3. grads forbrenninger.

Her kan du lese mer om solskader.

Helst bør du beskytte deg så godt at du ikke får solskader. Her kan du lese om solbeskyttelse.

Heteslag og bilsyke

Et annet problem du kan støte på i varmen er heteslag. Heteslag skyldes vanligvis tungt arbeid i varme omgivelser, ofte ledsaget av for lavt væskeinntak. Risikopersoner er eldre personer og overvektige, samt personer som trener i ekstrem varme.

Les mer om symptomer og tegn på heteslag her

Med barn i bilen, er det greit å være foreberedt på at de kan bli reisesyke – eller bilsyke. Reisesyke er kvalme og uvelhetsfølelse som enkelte opplever under transport, og ikke bare i bil- det kan forekomme i fly, tog eller båt også.

Årsaken til at dette oppstår, er at mennesket er utstyrt med et balanseorgan som registrerer forandringer i kroppens stilling, og som gjør oss i stand til å korrigere forandringer i kroppsstillingen. Hvis stimuleringen av dette organet blir for stor, kan det oppstå kvalme og oppkast, uvelhet, blekhet, hjertebank, hodepine - alt dette som kalles reisesyke.

Les mer om hva du kan gjøre for å forebygge reisesyke her

Tursitmage, forstuing og innsektbitt

Mange har opplevd at magen streiker når de er på ferie – særlig i fremmede land. Begrepet turistdiaré benyttes i sammenhenger hvor en person som er ute og reiser, får plutselig oppstått diaré (hyppige tynne avføringer). Den skyldes som oftest bakterier (f.eks. E. coli, Salmonella, Shigella og Campylobacter), men den kan også fremkalles av virus og parasitter.

Her kan du lese tips om å unngå turistdiare.

Hopper man på trampolinen, går på rulleskøyter eller spiller ball, kan man fort falle og vri foten eller en arm. Det viktigste da, er å stoppe aktiviteten og deretter utføre det som heter RICE-prinsippet: Rest (Hvil): Dropp aktiviteten og gi det utsatte stedet ro. Ice (Is): Legg is på leddet - pakk isbiter eller ispose inn i et håndkle før det legges på huden. Alternativt håndkle med kaldt vann. Compression (Press): Legg en bandasje rundt skaden. Elevation: Det skadde leddet bør heves over hjertenivå.

Les mer om RICE og muskel- og strekkskader

Og så var det alle innsektene som mange får ublide møter med i løpet av sommeren. De fleste reaksjoner på insektstikk er milde og gir bare plagsom kløe og ubehag. For noen kan reaksjonen bli langt mer alvorlig.

I slike tilfeller er det behov for førstehjelp. Her kan du lese om førstehjelpsbehandling ved innsektstikk.

Andre farer og utfordringer som kan lure i sommervarmen er: