Nyhetsartikkel

Sover hunden på soverommet?

Å sove med hunden i senga kan forstyrre eller forringe nattesøvnen. Sannsynligvis gjør du også kjæledyret en bjørnetjeneste om det alltid får sove tett inntil deg.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Forskere har sett på hvordan hunder kan innvirke på søvnen vår, og funnene viser at det ikke er ideelt å dele seng med dyrene. Å ha hunden på soverommet ser derimot ikke ut til å ha samme negative innvirkning.

Dette ifølge en studie som ble publisert i september 2017 i Mayo Clinic Proceedings.1

Få klager

Ettersom folk flest er glade i kjæledyrene sine, er det få som klager på at de forstyrrer nattesøvnen. Har du flere kjæledyr som sover i sengen sammen med deg, er det sannsynlig at det kan påvirke søvnkvaliteten.2

40 hundeeiere deltok i studien. De fleste deltagerne var kvinner, og gjennomsnittsalderen var 44 år. Alle hadde en (voksen) hund som sov på soverommet sammen med dem. Forfatterne målte søvnmengde og antall oppvåkninger gjennom syv netter ved hjelp av en aktivitetsmåler og en søvndagbok. Hundene var også utstyrt med en aktivitetsmåler. De skrev ikke dagbok ...

Sov bedre uten hund i sengen

Forskerne konkluderte med at deltagerne sov bedre og våknet mindre om natten når hunden var i rommet, men ikke i sengen. Hundens søvnkvalitet var lik enten den sov i sengen eller bare på samme rom.

Hunder sover ofte urolig, de kan våkne og reagere på lyder utenfor, eller de "løper" og bjeffer i søvne. For hundens del anbefales det også at den tidlig blir vant til å sove alene, og i mange valpebøker blir det beskrevet hvordan man gradvis kan venne hunden til å sove i et rom for seg selv.

Dette kan være viktig for hunden dersom du skal reise bort en helg, slik at den kan finne roen uten at du er i nærheten.

Ok å ha hunden på soverommet

Dersom du ønsker å ha hunden nært deg når du sover, er det best å ha den på soverommet, men altså ikke i sengen sammen med deg.

 

Referanser

  1. Patel SI, Miller BW, Kosiorek HE et al. The Effect of Dogs on Human Sleep in the Home Sleep Environment. Mayo Clinic Proceedings 2017; 92 (9): 1368–1372. www.mayoclinicproceedings.org
  2. MedlinePlus: It's Time to Kick Fido Out -- of Bed, That Is medlineplus.gov