Nyhetsartikkel

Søvnforstyrrelser rammer mange

Mange nordmenn som sliter med narkolepsi er uten diagnose.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Å sovne plutselig uten forvarsel på dagtid rammer omtrent 200 nordmenn. Tilsanden heter narkolepsi og er mer vanlig enn mange tror.

En ekspertgruppe fra helse Sør-Øst ønsker større oppmerksomhet rundt søvnsykdommen narkolepsi og har utarbeidet et informasjonsskriv for allmennleger som blant annet setter fokus på symptomene og behandlingen.

Les mer om narkolepsi her

Symptomene

Narkolepsi er en kronisk nevrologisk forstyrrelse av søvnreguleringen. De som sliter med dette, blir plutselig søvnige og får anfall med uimotståelig søvntrang på dagtid.

Personer med narkolepsi kan kjenne igjen disse symptomene:

  • Unormal søvntrang - du klarer ikke holde deg våken på eksamen, under forelesning, på kino og lignende. Du faller raskt i søvn.
  • Anfall med kortvarig tap av muskelkraft utløst av følelsesmessige faktorer som for eksempel sinne eller glede (katapleksi)
  • Noen opplever også "hypnagoge hallusinasjoner" - livlige drømmer og sanseinntrykk i innsovningsfasen, eller "søvnlammelse" - du våkner og klarer ikke å røre deg i 1-2 minutter

Det er viktig å merke seg at selv om du har narkolepsi, behøver du ikke ha alle disse symptomene.

Mistenker du å ha et søvnproblem? Her kan du ta en søvnkalkulator

Mange udiagnostiserte

Ifølge informasjonsskrivet fra helse Sør-Øst, har trolig omtrent 2000 mennesker i Norge narkolepsi, men mange er udiagnostiserte. Selv om man kan merke symptomene på denne sykdommen tidlig i livet, stilles diagnosen ofte først 10 til 15 år etter at de første symptomene oppstår.

For mange med narkolepsi kan sykdommen påvirke både yrkeslivet og familielivet. Derfor er det viktig å være klar over at det finns behandling for denne sykdommen – både rådgivning og medikamentell behandling.

Overlege dr. med Mona Skard Heier ved Oslo universitetessykehus står bak en studie som ble publisert i år om narkolepsi med katapleksi i Norge. Resultatene fra denne studien anslår at det i Norge til enhver tid finnes 90-150 barn og ungdommer under 15 år med diagnosen narkolepsi. Ifølge en nyhetsmelding på sykehuset sine nettsider er de fleste udiagnostisert.

Tilrettelegge hverdagen

Men som sagt: Det er hjelp å få. Kontakt fastlegen din hvis du tror du har denne sykdommen. Videre henvisning til spesialisthelsetjenesten er aktuelt, både for diagnostikk og behandling. Behandlingen består blant annet i å gi informasjon om sykdommen og rådgivning om søvnhygiene, livsførsel, fysisk aktivitet og kosthold. Medisinering kan også gi gode resultater. I tillegg vil det være nødvendig å vurdere hvordan pasienten skal forholde seg til yrkesvalg og det å bevege seg i trafikken.

Medikamentene kan blant annet bidra med å motvirke søvntrangen på dagtid og bedre søvnkvaliteten om natten.

Enkelte personer med narkolepsi kan håndtere sykdommen godt ved å legge til rette hverdagen. Blant annet kan barn og ungdom få anledning til å legge inn planlagte sovepauser (10 til 15 minutter) i skoledagen. En utvidet eksamnestid med innlagte sovepauser kan gjøre eksamensperioden mulig.

Det samme gjelder voksne – planlagte sovepauser i løpet av dagen kan bidra til at man behersker yrkeshverdagen.

Universitetssykehusene i Helse Sør-Øst har fremmet forslag om å etablere "Senter for narkolepsi, idiopatisk hypersomni og andre sjeldne primære søvnlidelser". Dette er for tiden under vurdering i Helse- og omsorgsdepartementet.

Pasientorganisasjoner

Vil du vite mer?