Informasjon, tilstand

Øvelser som kan gi bedre søvn

Tøyning og yoga-øvelser er vist å forbedre søvnkvaliteten. Kanskje noen enkle tøyningsøvelser før sengetid kan gi deg bedre søvn?

Gå direkte til øvelsene

Avslappende tøyningsøvelser

Tøyning og yoga-øvelser gjør kroppen smidigere, og kan få den til å slappe bedre av. Blir øvelsene en rutine før man slukker lyset, blir de også et signal til kroppen om at det er på tide å koble ut. Det er vist at dette kan forbedre søvnkvaliteten!

Enkle øvelser som roer ned kroppen kan være en god investering før sengetid. Disse kan være gunstig for nattesøvnen. Riktige og faste rutiner før man legger seg for natten kan ha flere funksjoner, men den viktigste er nok at de får kroppen til å forstå at den skal snart sove. Signaler, hormoner og prosesser kan begynne å forberede kroppen på søvn.

Et eksempel på en dårlig søvnrutine er å gjøre unna tannpuss, for så å sette seg ned med en skjerm (tv, data eller mobiltelefon). Om søvn følger etter tannpussen vil kroppen begynne å forberede seg til søvnen når pussen starter. Bruker man tid på en skjerm etter tannpussen vil kroppen og hodet forvente å bli aktivert etter tannpussen, og man blir mer våken.

Ungdom kan lettere kompensere for dårlig søvn, og tåler brudd i rutinene bedre enn de som har passert 30. Det er lett å lage seg vaner i ungdommen som man må slite med som voksen.

Dersom man opplever å sove dårlig, hjelper det lite hvilken alder man har. De fleste grep som kan bedre søvnen gjelder uansett alder. Søvnrelaterte utfordinger blir større med alderen, men gode rutiner før leggetid kan dempe disse.

En rekke studier har vist at øvelser før leggetid kan korte ned innsovningstid og bedre kvaliteten på nattesøvnen (færre oppvåkninger, mindre urolig søvn).

Trening med høy intensitet de siste timene før sengetid bør man være forsiktig med, selv om flere nye studier viser at det ikke er slik for alle. Intens trening får kroppstemperaturen til å øke. Høy kroppstemperatur er ikke gunstig for søvnen - det naturlige er at kroppstemperaturen faller litt om natten. Etter avsluttet intens trening tar det normalt 1-2 timer før kroppstemperatuen er tilbake til normalen. Har man lagt seg vil den fortsette å falle til "nattnivå". Selv intens trening før leggetid virker som det kan gi bedre søvn for enkelte, det viktigste er at du finner ut hva som fungerer for deg!