Nyhetsartikkel

Stadig færre celleforandringer og HPV-infeksjoner

Infeksjoner med HPV 16 og 18 har falt med 83 prosent blant tenåringsjenter og 66 prosent for unge kvinner 5 til 8 år etter at vaksinen ble innført.

Temaside om Korona

Vaksinasjon mot humant papillomavirus, som forårsaker de fleste typer livmorhalskreft, begynte for over ti år siden.

I en ny studie publisert i Lancet, konkluderer forskerne med at det er håp om at HPV-infeksjoner kan utryddes ved hjelp av vaksineringen.

Les også: Alt du trenger å vite om HPV-vaksinen

Stor reduksjon

Studien var en systematisk oversikt og en metaanalyse som inkluderte 65 studier som dekket 60 millioner mennesker. Den viser at blant jenter i alderen 13-19 år var infeksjoner med HPV 16 og 18 gått ned med 83 prosent 5 til 8 år etter introduksjon av vaksinen.

Hos kvinner i alderen 20 til 24 var infeksjoner med HPV 16 og HPV 18 redusert med 66 prosent. 

Fall i antall HPV-infeksjoner blant kvinner i alderen 25 til 29 år (som gjerne ikke er blitt vaksinert) var mindre eller ikke-eksisterende.

Forskerne fant også en nedgang i kjønnsvorter blant jenter i gruppen 15 til 19 år med 67 prosent, og 48 prosent blant guttene i samme aldersgruppe. Det var også en sterk nedgang i antall kjønnsvorter blant unge kvinner.

Antall jenter med unormale celleforandringer - som kan føre til livmorhalskreft - har også blitt betydelig redusert. 

Les også: Infeksjon med HPV

Bør sjekke seg

Uansett om man er blitt vaksinert eller ikke, er det viktig for alle kvinner å delta i livmorhalskreftprogrammer for å beskytte seg mot livmorhalskreft.

Jo tidligere de unormale cellene blir oppdaget, jo bedre er mulighetene for behandling. 

Les også: Celleforandringer i livmorhalsen