Informasjon

Flere reagerer allergisk på hårfarge

Allergi mot hårfarge kan føre til eksem og hevelser i ansikt og på hals.

Temaside om Korona

I takt med at flere og flere farger håret, stiger også antallet personer som reagerer allergisk på hårfargen de bruker. Noe som i verste fall kan føre til ikke bare eksem, men også kraftige hevelser i ansiktet og på halsen.

Ifølge en lederartikkel i British Medical Journal (BMJ 2007;334:220) er det stadig flere som reagerer allergisk på hårfarging, ettersom det er flere og yngre mennesker som farger håret.

Para-phenylenediamine (PPD) er navnet på det allergifremkallende stoffet som blir omtalt i lederartikkelen. Mer enn 2/3 av de permanente/varige hårfargene inneholder PPD i dag.

Fordoblet på seks år

Artikkelen viser til en nyere (retrospektiv) studie fra en klinikk for voksne med med kontaktallergi i London, der forskerne fant at antall pasienter som henvendte seg til klinikken på grunn av allergisk reaksjon på hårfarge var fordoblet på seks år. Samme klinikk hadde i årene 1965-1975 fem til elleve pasienter årlig som kom inn på grunn av allergisk reaksjon på hårfarge. I løpet av de siste årene har dette tallet steget til over 40 pasienter i året.

Samtidig viser markedsundersøkelser at stadig flere farger håret, og de gjør det i stadig yngre alder. Tall fra Danmark viser at 75 prosent av kvinner, og 18 prosent av menn har farget håret. Snittalderen for første gangs farging var i tenårene.

Eksem og hevelser

På grunn av de mange allergiske reaksjonene ble det i løpet av det 20. århundre forbudt å bruke PPD i hårfarger i Tyskland, Frankrike og Sverige. I dag tillater EU-lovverket inntil seks prosent PPD i hårfarge.

En vanlig allergisk reaksjon på hårfarge er eksem i ansiktet og rundt hårfestet (rødhet, små blemmer og blærer i hårkanten). Det forekommer også alvorlige allergiske reaksjoner, der enkelte får så kraftige hevelser i ansiktet at de må innlegges sykehus for behandling.

I følge Grønn hverdag (tidligere Miljøheimevernet) er ikke bare PPD regnet som sterkt til moderat allergifremkallende, det er også et miljøskadelig stoff.