Nyhetsartikkel

Sunn overvekt er en myte

At overvekt eller fedme kan være forbundet med sunn helse, er en myte.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det mener kanadiske forskere som har undersøkt sammenhengen mellom overvekt og risikoen for hjerteinfarkt, slag og død.

Er det noe som heter "sunn fedme"? At enkelte overvektige personer ikke får negative helseeffekter og dermed ikke trenger målrettet behandling?

Kanadiske forskere ønsker å ta livet av denne påstanden i sin metaanalyse Are Metabolically Healthy Overweight and Obesity Benign Conditions?

Studien er publisert i tidsskriftet Annals of Internal Medicine.

Begrepet sunn fedme er blitt brukt til å beskrive mennesker som er overvektige, men som ikke har de forandringene som vanligvis følger med overvekt - som for eksempel høyt blodtrykk, høyt blodsukker og høyt kolestereol. Dette blir også kalt metabolske forstyrrelser eller metabolsk syndrom. Disse forstyrrelsene øker risikoen for at du kan utvikle diabetes, hjertesykdom (angina eller hjerteinfarkt), trange pulsårer i bena eller hjerneslag.

Les også: Slank - men likevel i faresonen?

I denne aktuelle studien fra Canada har forskerne kommet fram til at selv uten høyt blodtrykk, diabetes eller andre stoffskifteproblemer, har overvektige mennesker høyere forekomst av død, hjerteinfarkt og hjerneslag etter 10 år sammenlignet med mennesker som er slanke.

- Vår forskning utfordrer myten om at det finnes noe slikt som sunn fedme, selv om folk har normale målinger av kolesterol, blodsukker og blodtrykk, sier en av forfatterne bak studien, Ravi Retnakaran, i en nyhetsmelding fra universitetet.

Forskerne spekulerer i at overvektige mennesker som har gode og fine metabolske nivåer, har andre risikofaktorer som forverrer seg over tid.

I kjølvannet av dette dukker det også opp noen ubesvarte spørsmål: Er denne endringen i risiko en uunngåelig konsekvens av fedme, eller skyldes det påfølgende vektøkning eller adferd? Og er det slik at overvektige personer kan ha en sunn helse om de opprettholder en sunn livsstil?

For en slik metaanalyse har begrensninger. De fleste studiene som ble gjennomgått, hadde utilstrekkelig informasjon om deltakernes helseadferd - det ble kun fokusert på total dødelighet og kardiovaskulære hendelser.

Les også: Kostråd ved forhøyet kolesterolnivå

Mener resultatene er overbevisende

Forskere gjennomgikk data fra 61 386 personer i åtte separate studier fra det siste tiåret. Hver studie observerte voksne som ble delt inn i tre grupper: normalvektige, noe overvektige og overvektige (kroppsmasseindeks, KMI, på 30 eller høyere). Hver studie evaluerte den enkeltes metabolske status: kolesterolnivå, blodsukkernivå og blodtrykk.

Studiene undersøkte kardiovaskulære hendelser som hjerteinfarkt og hjerneslag, samt andre dødsårsaker i de tre gruppene. Risiko for tidlig død i tre gruppene ble spesielt tydelig etter 10 års oppfølging.

- Den viktigste oppdagelsen er at selv om deltagerne ikke hadde hverken høyt blodtrykk eller høyt kolesterol, hadde en overvektig person med KMI på 30 eller mere, 24 prosent høyere risiko for kardiovaskulær sykdom eller for tidlig død sammenlignet med en person med normal vekt, sier Retnakaran.

Les også: Risikofylt tenåringsfedme

Siden forskerne sammenlignet data fra mer enn 60 000 mennesker, mener de disse funnene er solide og bør være retningsgivende for leger som behandler overvektige personer. Forfatterne mener videre at tanken om at man ikke trenger målrettet innsats for å redusere vekten til overvektige med normal metabolsk status, ikke holder mål.

Forskernes budskap til legene blir derfor: For overvektige personer er ikke normal metabolsk status beskyttende. Å gå ned i vekt, vil være en fordel.

Les også: Overvekt og slanking - hvordan lykkes?

Neste side