Nyhetsartikkel

Syk av stress?

Kan vi bli syke av stress? Kan vi dø av stress? Vi har spurt professor emeritus Ingvard Wilhelmsen om hvordan stress kan påvirke helsen.

Hvem har vel ikke hørt om noen som stresset seg syk, eller "stresset på seg et hjerteinfarkt"? Hvor farlig er egentlig stress, og hvordan kan hverdagslige aktiviteter som det blir for mye av, gi fysiske utslag? Er stress bare vondt, eller er det godt for noe?

Ifølge Helsedirektoratet er en stressreaksjon en normal reaksjon og betraktes ikke som farlig. Det er ingen diagnose som trenger behandling. Stress kan defineres som en tilstand av økt psykologisk, fysiologisk og atferdsmessig beredskap - det vil si kroppens alarmreaksjon.

- Stress er helt ok

- Stress kan være alt mulig. Det kan være telefoner og e-poster og avtaler. Fravær av stress er død. Da er det ingen som ringer. Stress er helt ok. Fysisk stress er trening. Det er jo veldig bra, sier de. Psykisk stress er mentale utfordringer som holder hjernen i gang. Dersom du overtrener kan du få muskelrifter, og i verste fall rabdomyolyse - fordi du har tatt alt for hardt i. Hvis belastningen er for stor, er det ikke sunt eller gøy lenger, sier Ingvard Wilhelmsen. Wilhelmsen er professor i indremedisin og spesialist i fordøyelsessykdommer og psykiatri, med hypokondri som spesialfelt.

Les også vårt intervju med Randi Fjeldstad om å leve med hypokondri

Neste side