Nyhetsartikkel

Symptomer på lavt stoffskifte

Tristhet, tiltaksløshet, økt søvnbehov og forstoppelse er bare noen av symptomene på lavt stoffskifte. Symptomene kommer ofte snikende.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ifølge amerikanske tall er det anslått av 10-15 prosent av de som har fått diagnosen depresjon, i virkeligheten har en mangel på hormonet tyroksin - altså lavt stoffskifte.

Skjoldbruskkjertelen er en liten, sommerfugl-formet kjertel som befinner seg like under adamseplet, og den omslutter luftrøret. Skjoldbruskkjertelen produserer tyroksin - hormonene som kontrollerer stoffskiftet (metabolismen) og hastigheten kroppens celler arbeider i. Tyroksin påvirker funksjonsnivået i så og si alle kroppens celler.

Vanlig å teste stoffskiftet

I dag er det svært vanlig at allmennlegen tester stoffskiftet ditt dersom du er f.eks. sliten, deprimert og tiltaksløs. For å bekrefte diagnosen brukes spesifikke blodprøver - tyroksin (FT4) og TSH. Produksjonen av tyroksin i skjoldbruskkjertelen styres fra hjernen (hypothalamus og hypofysen) ved hjelp av hormonet TSH (Thyreoidea Stimulating Hormone).

- Sett fra et legeperspektiv er dette en sykdom som det er "inspirerende" å diagnostisere, ettersom det finnes en god behandling og sykdommen i de fleste tilfeller er forholdsvis enkel å behandle. Behandlingen består i å erstatte det manglende hormonet med tyroksin i tablettform. For mange kan det å ta en slik tablett om dagen være det som skal til for å få tilbake normal funksjon, sier Terje Johannessen, som er professor i allmennmedisin og redaktør av Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL).

Det er dog viktig å påpeke at det for noen kan være vanskelig å finne frem til riktig tyroksindose.

Symptomene

Symptomene ved lavt stoffskifte er mange. I tillegg utvikles de over tid, slik at du i tidlige faser ikke nødvendigvis merker alle symptomene. Symptomene vil bli mer uttalte ettersom hormonmangelen utarter. Typiske symptomer ved lavt stoffskifte er:

 • Tørr og kjølig hud. Det kan også oppstå flekkvist pigmenttap i huden.
 • Tørt og flisete hår, håravfall
 • Sprø og tynne negler
 • Hevelser rundt øynene
 • Sakte hjerterytme
 • Tregt bevegelsesmønster og langsomme reflekser
 • Struma i 50 prosent av tilfellene
 • Muskelsmerter,leddsmerter og hovne ledd
 • Frossen/fryser lett
 • Vektøkning uten at du spiser mer
 • Appetittløshet, treg avføring, forstoppelse
 • Sykdom i nerver, trykk på nerver, prikking i huden, svimmelhet
 • Uregelmessig og kraftigere menstruasjon, eller sjeldnere og sparsom blødning
 • Stemmeforandring, heshet, svimmelhet og øresus
 • Lav blodprosent og endret blodplatefunksjon med tregere blodlevring

I tillegg kommer symptomer som tristhet/depresjon, tiltaksløshet, hukommelsessvikt, demens og økt søvnbehov.

Økt risiko etter 50 års alder

Ifølge HUNT (Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag) får 4,8% av kvinner og 0,9% av menn behandling for lavt stoffskifte. Risikoen for å få lavt stoffskifte øker med alderen, særlig etter 50 års alder. Medfødt lavt stoffskifte er mer uvanlig. Dette testes hos alle nyfødte ved norske sykehus.

I noen tilfeller overses diagnosen eller behandlingen neglisjeres. Det kan føre til alvorlig lavt stoffskifte (hypotyreose) som i en stress-situasjon kan utvikle seg til den livstruende tilstanden myksødemkoma.

Truende lavt stoffskifte

Subklinisk hypotyreose, eller truende lavt stoffskifte, kan være en annen utfordring.

Ved lavt stoffskifte vil man ved prøver påvise et høyt nivå av TSH - som er hormonet som stimulerer skjoldbruskkjertelen til å produsere tyroksin, og et lavt nivå av tyroksin. Ved subklinisk hypotyreose er TSH moderat forhøyet, men utskillelsen av tyroksin er normal. Det vil si at hjernen er misfornøyd med responsen fra skjoldbruskkjertelen, men skjoldbruskkjertelen produserer likevel nok tyroksin. Ved denne tilstanden har ikke pasienten symptomer på lavt stoffskifte, men det kan tenkes at tilstanden er en forløper til lavt stoffskifte.

- Hvis en slik pasient etterhvert får symptomer, vil nok de fleste leger forsøke å behandle dette som ved lavt stoffskifte, men da er effekten av behandlingen mer usikker, sier Johannessen.

Hos noen kan subklinisk hypotyreose være forbigående, og de kan senere få normale TSH-verdier.