Nyhetsartikkel

Symptomer på lavt stoffskifte

Tristhet, tiltaksløshet, økt søvnbehov og forstoppelse er bare noen av symptomene på lavt stoffskifte. Symptomene kommer ofte snikende.

Skjoldkjertelen er en liten, sommerfugl-formet kjertel som befinner seg like under adamseplet og omslutter luftrøret. Skjoldkjertelen produserer tyroksin - hormonet som kontrollerer stoffskiftet (metabolismen) og hastigheten kroppens celler arbeider i. Tyroksin påvirker funksjonsnivået i så og si alle kroppens celler.

Les også vår pasientinformasjon om lavt stoffskifte

Vanlig å teste stoffskiftet

I dag er det svært vanlig at allmennlegen tester stoffskiftet ditt dersom du er for eksempel sliten, deprimert og tiltaksløs. For å bekrefte diagnosen brukes spesifikke blodprøver - tyroksin (FT4) og TSH. Produksjonen av tyroksin i skjoldkjertelen styres fra hjernen (hypothalamus og hypofysen) ved hjelp av hormonet TSH (Tyreoidea Stimulerende Hormon).

- Sett fra et legeperspektiv er dette en sykdom som det er "inspirerende" å diagnostisere, ettersom det finnes en god behandling og sykdommen i de fleste tilfeller er forholdsvis enkel å behandle. Behandlingen består i å erstatte det manglende hormonet med tyroksin i tablettform. For mange kan det å ta en slik tablett om dagen være det som skal til for å få tilbake normal funksjon, sier Terje Johannessen, som er professor i allmennmedisin og redaktør av Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL).

Det er dog viktig å påpeke at det for noen kan være vanskelig å finne frem til riktig tyroksindose.

Symptomene

Symptomene ved lavt stoffskifte er mange. I tillegg utvikles de over tid, slik at du i tidlige faser ikke nødvendigvis merker alle symptomene. Symptomene vil bli mer uttalte ettersom hormonmangelen utarter. Eldre med lavt stoffskifte har ofte færre symptomer.

Typiske symptomer ved lavt stoffskifte er:

 • Tørr og kjølig hud. Det kan også oppstå flekkvist pigmenttap i huden.
 • Tørt og flisete hår, håravfall, ytre del av øyenbrynene forsvinner
 • Sprø og tynne negler
 • Hevelser rundt øynene
 • Langsom hjerterytme
 • Tregt bevegelsesmønster og langsomme reflekser
 • Struma i 50 prosent av tilfellene
 • Muskelsmerter, leddsmerter og hovne ledd
 • Frossen/fryser lett
 • Vektøkning uten at du spiser mer
 • Appetittløshet, treg avføring, forstoppelse
 • Uregelmessig og kraftigere menstruasjon, eller sjeldnere og sparsom blødning
 • Trykk på nerver, sykdom i nerver, prikking i huden, svimmelhet
 • Stemmeforandring, snorking, heshet, og øresus
 • Lav blodprosent og endret blodplatefunksjon med tregere blodlevring

I tillegg kommer symptomer som tristhet/depresjon, tiltaksløshet, hukommelsessvikt, demens og økt søvnbehov.

Økt risiko etter 50 års alder

Ifølge HUNT (Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag) ble åtte prosent kvinner og to prosent menn behandlet for lavt stoffskifte i perioden 2006-2008. Risikoen for å få lavt stoffskifte øker med alderen, særlig etter 50 års alder. Medfødt lavt stoffskifte er mer uvanlig. Dette testes hos alle nyfødte ved norske sykehus.

I noen tilfeller overses diagnosen, eller behandlingen neglisjeres. Det kan føre til alvorlig lavt stoffskifte (hypotyreose) som i en stress-situasjon kan utvikle seg til den livstruende tilstanden myksødemkoma.

Truende lavt stoffskifte

Subklinisk hypotyreose, eller truende lavt stoffskifte, kan være en annen utfordring.

Ved lavt stoffskifte vil man ved prøver påvise et høyt nivå av TSH - som er hormonet som stimulerer skjoldkjertelen til å produsere tyroksin, og et lavt nivå av tyroksin. Ved subklinisk hypotyreose er TSH moderat forhøyet, men utskillelsen av tyroksin er normal. Det vil si at hjernen er misfornøyd med responsen fra skjoldkjertelen, men skjoldkjertelen produserer likevel nok tyroksin. Ved denne tilstanden har ikke pasienten symptomer på lavt stoffskifte, men det kan tenkes at tilstanden er en forløper til lavt stoffskifte.

- Hvis en slik pasient etterhvert får symptomer, vil nok de fleste leger forsøke å behandle dette som ved lavt stoffskifte, men da er effekten av behandlingen mer usikker, sier Johannessen.

Hos noen kan subklinisk hypotyreose være forbigående, og de kan senere få normale TSH-verdier.

Kilder

Referanser

 1. NHI.no: Lavt stoffskifte nhi.no
 2. Talaei A, Rafee N, Rafei F, Chehrei A. TSH cut off point based on depression in hypothyroid patients. BMC Psychiatry 2017. bmcpsychiatry.biomedcentral.com
 3. NHS: Symptoms underactive thyroid (hypothyroidism) www.nhs.uk
 4. Mayo Clinic: Hypothyroidism (underactive thyroid) www.mayoclinic.org