Nyhetsartikkel

Tatovering - risiko og stell

Det tar kort tid å tatovere seg, men husk at det blir et merke for livet.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Å ta nødvendige forholdsregler er derfor viktig.

Tatoveringer er i dag et utbredt fenomen i vesten. Likevel kan det være lurt å tenke seg om to ganger før du pynter på kroppen - en tatovering skal du leve med livet ut.

Det er også viktig å ta riktige forholdsregler, og vedlikeholde tatoveringen i etterkant. Hvis ikke kan det i verste fall oppstå helsemessige komplikasjoner. Det er også mange som senere angrer.

Hva er en tatovering

Grovt forenklet er en tatovering et fargelagt "arr". Dette arret skapes ved hjelp av et elektrisk, håndholdt apparat på størrelse med en stor penn.

Én eller flere nåler gjennomhuller øverste del av huden, og ved hvert nålestikk etterlates en liten dråpe fargepigment. Prosessen, som gjøres uten bedøvelse, kan forårsake blødning og gjøre vondt underveis.1 For det meste benyttes tatoveringer som utsmykning, men i noen tilfeller brukes de også i forbindelse med sykdom.

Kvinner som i forbindelse med brystkreft har måttet fjerne et eller begge bryst, kan få utført brystrekonstruksjon, hvor tatoveringer benyttes i rekonstruering av brystvortene.2 Hos personer med alopecia areata – en sykdom som forårsaker tap av hår – kan tatovering også være til hjelp. For noen kan denne sykdommen gjøre at både øyenvipper og øyenbryn faller av. Enkelte opplever dette som tap av ansikstrekk, og kompenserer med å selv tegne dem opp med sminke. Som et alternativ til dette velger mange å benytte kosmetiske tatoveringer. Her tatoveres en strek ytterst på øyenlokket og/eller øyenbryn som en erstatning for det som har falt av.3

Neste side