Nyhetsartikkel

Test av blodtrykksmålere

Forbrukerrådet har testet blodtrykksmålere for hjemmebruk. Samlet sett viser resultatene at apparatene har overraskende god presisjon, men kun ett av produktene fikk grønt smilefjes for sikkerhet og personvern.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Blodtrykket er det trykket som blodet utøver mot veggen i blodkarene, når det strømmer gjennom disse. Med blodtrykket mener vi som regel det arterielle blodtrykket, altså det blodtrykket som måles i arteriene (pulsårene). 
Her kan du lese mer om blodtrykket.

Testet 12 blodtrykksmålere

Forbrukerrådet testet 12 ulike blodtrykksmålere til hjemmebruk1, åtte apparat som ble festet rundt overarmen, og fire som ble festet rundt håndleddet. Prisen på produktene varierte fra 159 kroner for den billigste, til 1295 kroner for den dyreste.

Blodtrykksmålerne ble testet ved Oslo Universitetssykehus på tre testpersoner med ulikt blodtrykk, og Forbrukerrådet konkluderer med at resultatene samlet sett er overraskende gode.

Les også: Blodtrykksmåling

Best resultat med overarmsapparat

De to apparatene som kom best ut av testen var A&D Medical UA-767S-W og QardioArm A100. Ingen av apparatene i testen fikk sure fjes for presisjon.

Alle apparatene som kom best ut i presisjonstesten var overarmsapparater. Fire av de fem mest nøyaktige apparatene var også de dyreste, og kostet alle over 1000 kroner, mens det siste av de fem, overarmsapparatet Marquant 880138 var langt rimeligere - det kostet 349 kroner.

Brukervennligheten var varierende, og kun ett av apparatene, Anderson BDR 1.0, fikk grønt smilefjes for sikkerhet og personvern.

To av produktene skilte seg ut

Forbrukerrådet oppgir at de ikke rangerer produktene, men to av produktene peker seg ut i positiv retning. Dette er overarmsapparatene A&D Medical UA-767-W og Braun BP6100 som fikk gode resultat både på presisjon og brukervennlighet.

Hele testen med detaljert omtale finner du her.

Hva er høyt blodtrykk?

 Høyt blodtrykk, hypertensjon, betyr at trykket i kroppens pulsårer er høyere enn det som defineres som normalt. Høyt blodtrykk regnes ikke som en sykdom i seg selv, men det er en belastende faktor for hjertet og gir risiko for utvikling av hjerneslag og hjerteinfarkt.

Les også: Årsaker til høyt blodtrykk

Hva er normalt blodtrykk?

Ideelt sett skal blodtrykket ligge omkring 120/80. Hos de fleste vil det bli høyere med alderen. Når overtrykket blir 140-150 eller undertrykket blir 90-100, kaller man det mild hypertensjon. Dersom overtrykket er 160-180, eller undertrykket er 100-110, kalles det moderat hypertensjon. Enda høyere trykk kalles alvorlig hypertensjon. Moderat og alvorlig hypertensjon skal nesten alltid behandles med blodtrykksmedisiner.

 

Kilder

Referanser

 
  1. Forbrukerrådet: Forbrukerrådet har testet blodtrykksmålere www.forbrukerradet.no