Nyhetsartikkel

To triks som gjør det enklere å svelge medisinen

En av tre personer har problemer med å svelge medisinen sin. Tyske forskere har undersøkt ulike metoder for å innta tabletter og mener de har funnet de beste teknikkene.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Å svelge piller kan være vanskelig og rett og slett ubehagelig. En av tre personer har problemer med å svelge medisiner, og ifølge en tysk studie fra 2014, fører dette til at 10 prosent av de som sliter med å svelge, ikke klarer å ta medisinene sine slik de skal.

Studien, som er utført av forskere fra Universitetet i Heidelberg i Tyskland, har prøvd ut metoder som skal gjøre det enklere for folk å svelge medisinen sin. Studien er publisert i Annals of Family Medicine og foreslår to teknikker som kan forbedre evnen til å svelge.

Teknikkene, som ifølge forskerne er de beste metodene, er: Å svelge pillen og vannet ved hjelp av ei flaske. Eller ved å bøye hodet framover mens man svelger.

Her kan du se en illustrasjon på de to ulke teknikkene

To ulike metoder

For å undersøke forskjellige svelgeteknikker, ble 151 voksne fra den generelle befolkningen i Tyskland inkludert i studien. De ble bedt om å svelge 16 lurepiller i forskjellige størrelser og former med øynene lukket ved hjelp av 20 ml vann. Deretter skulle de vurdere hvor enkelt det var å svelge. De største tablettene og de kapslene som hadde vært vanskeligst å svelge, skulle på nytt testes ved å svelge ved hjelp av de to spesielle teknikkene - enten flaske-metoden eller ved å lene seg fremover.

"Flaske-metoden" er ment å brukes til å svelge vanlige tabletter, og utføres på følgende metode:

 • Fyll ei plastikkflaske med vann.
 • Tabletten plasseres på tungen, klem deretter leppene tett rundt åpningen på flasken før du drikker.
 • Når du drikker - behold kontakten med flaska og leppene og bruk en sugene bevegelse for å svelge tabletten og vannet.
 • Ikke la det komme luft inn mens du svelger.

Forskerne sier dette forbedret det å svelge tabletter med opp mot 60 prosent sammenlignet med standardteknikker som å ta en slurk vann fra et glass. Dette gjaldt også de av deltagerne som ikke hadde vanskeligheter med å svelge i første omgang.

Skal du svelge en kapsel, anbefaler forskerne en teknikk der man bøyer hodet framover (vipper haken mot brystet). Deltagerne som ble bedt om å bruke den andre metoden, rapporterte om enda større forbedring i å svelge medisinen:

 • Legg kapselen på tungen.
 • Ta en sup vann, men ikke svelg.
 • Bøy haka ned mot brystet.
 • Svelg kapsel og vann mens du har hodet bøyd i denne posisjonen.

Totalt svarte 86 prosent av deltakerne at de vil bruke disse teknikkene når de skal svelge piller i framtida.

Les også: Medisiner og mat

Men bruk teknikkene med varsomhet

Walter Haefeli er klinisk farmakolog ved Universitetet i Heidelberg i Tyskland, og han ledet forskningen. Han sier til the Guardian at arbeidet de har gjort, skal bidra til at pasienter klarer å fullføre medisineringen som forordnet.

- Begge teknikkene vi beskriver, var utrolig effektive for deltakere med og uten rapporterte svelgeproblemer og bør anbefales regelmessig, sier han.

Les også: Generelle råd om bruk av legemidler

Harvard Health Publication har også omtalt studien:

- Vi ser ofte at folk som kan svelge mat og væske helt fint, kan ha problemer med piller. Noen mennesker har en aversjon mot å svelge piller, og andre har fysiske problemer som påvirker deres evne til å svelge, sier Denise Ambrosi, direktør for logopedavdelingen ved det Harvard-tilknyttede Spaulding Rehabilitation Hospital.

Begge teknikkene ser altså ut til å ha vært vellykket for de fleste mennesker, og kan være verdt et forsøk hvis du har milde problemer med å svelge piller.

Likevel advarer Ambrosi: I hovedsak sier studien noe om folks oppfatninger av å svelge pillene, men den gir ikke et bilde på hva som skjer fysiologisk under svelgingen. Det er derfor ikke gitt at en av disse metodene vil fungere for deg eller være trygt for deg, spesielt hvis du har store problemer med å svelge piller. Kanskje det er noe som forårsaker svelgeproblemene, som først bør identifiseres.

Hvis du har en tilstand der du har problemer med å svelge, generelt dysfagi, kan det være bedre å prøve nye teknikker under medisinsk tilsyn.

Kilder

Referanser

 1. Schieke J, Schneider H, et.al. Two Techniques to Make Swallowing Pills Easier. Ann Fam Med 2014. 10.0.5.90
 2. http://www.guardian.uk
 3. http://www.health.harvard.edu/blog/two-tricks-make-easier-swallow-pills-201411137515