Nyhetsartikkel

Tøyning hjelper ved nedsatt blodsirkulasjon i beina

Tøyning kan redusere smerter i beina og øke blodsirkulasjonen for personer med nedsatt blodsirkulasjon i beina (perifer arteriesykdom).

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dette ifølge en studie som ble presentert ved et arrangement American Heart Association avholdt i mai 20171.

Forskerne bak studien fant at deltagere med nedsatt blodsirkulasjon i beina som tøyde daglig i en måned, forbedret leggarterienes evne til å slappe av og utvide seg for å la blodet strømme igjennom, etter å ha blitt holdt tilbake en kort stund med en blodtrykksmansjett.

Trygt og enkelt

- Dette er en veldig trygg og enkel behandling som kan bli gjort hjemme, og som har potensiale til å virkelig bedre toleransen for å gå, sier en av forfatterene av studien, Judy M. Muller-Delp, til American Heart Association.

Symptomer på perfer arteriesykdom

De vanligste symptomene ved perifer arteriesykdom er smertefulle muskelkramper i hoftene, lårene eller leggene når du går, går i trapper eller trener. Smerten forsvinner ofte få minutter etter at aktiviteten er avsluttet.

Hvis blodstrømmen blir blokkert på grunn av arteriosklerose (åreforkalkning), får ikke musklene nok blod under treningen til å møte behovene. Smerten er musklenes advarsel til kroppen om at den ikke får nok blod under treningen til å møte det økte behovet.

Dersom du har nedsatt blodsirkulasjon i beina, har du risiko for å utvikle andre hjerte- og karsykdommer.

Tøyde leggmuskelen hver dag

Studien var liten, med 13 deltagere. De fleste brukte statiner og platehemmende medisiner. Deltagerne ble instruert i å tøye leggmuskelen i 30 minutter daglig ved hjelp av en skinne som bøyde ankelen omtrent 15 prosent. Evne til å gå og blodsirkulasjon ble målt etter fire uker med uttøyning av leggene, og etter fire uker uten uttøyningene. 

Etter en måned klarte deltagerne å gå lengre på seks minutter enn de gjorde før de begynte med uttøyningene. De klarte også å gå lenger før de fikk behov for en pause på grunn av plagene.

Å gå er viktig behandling

Strukturerte gå-program er viktig ved behandling av tilstanden, sammen med medisiner og noen ganger inngrep for å åpne tette blodårer.

Forfatterene påpeker videre at en fysioterapeut kan hjelpe deg å tilpasse skinnen riktig, slik at øvelsene kan gjøres hjemme. Tøyningene kan også gjøres uten skinne.

Kilder

Referanser

  1. American Heart Association: Stretching may reduce leg pain in peripheral artery disease patients news.heart.org