Nyhetsartikkel

Tøyning hjelper ved nedsatt blodsirkulasjon i beina

Tøyning kan redusere smerter i beina og øke blodsirkulasjonen for personer med nedsatt blodsirkulasjon i beina (perifer arteriesykdom).

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dette ifølge en studie som ble presentert ved et arrangement American Heart Association avholdt i mai 20171.

Forskerne bak studien fant at deltagere med nedsatt blodsirkulasjon i beina som tøyde daglig i en måned, forbedret leggarterienes evne til å slappe av og utvide seg for å la blodet strømme igjennom, etter å ha blitt holdt tilbake en kort stund med en blodtrykksmansjett.

Trygt og enkelt

- Dette er en veldig trygg og enkel behandling som kan bli gjort hjemme, og som har potensiale til å virkelig bedre toleransen for å gå, sier en av forfatterene av studien, Judy M. Muller-Delp, til American Heart Association.

Symptomer på perfer arteriesykdom

De vanligste symptomene ved perifer arteriesykdom er smertefulle muskelkramper i hoftene, lårene eller leggene når du går, går i trapper eller trener. Smerten forsvinner ofte få minutter etter at aktiviteten er avsluttet.

Hvis blodstrømmen blir blokkert på grunn av arteriosklerose (åreforkalkning), får ikke musklene nok blod under treningen til å møte behovene. Smerten er musklenes advarsel til kroppen om at den ikke får nok blod under treningen til å møte det økte behovet.

Dersom du har nedsatt blodsirkulasjon i beina, har du risiko for å utvikle andre hjerte- og karsykdommer.

Tøyde leggmuskelen hver dag

Studien var liten, med 13 deltagere. De fleste brukte statiner og platehemmende medisiner. Deltagerne ble instruert i å tøye leggmuskelen i 30 minutter daglig ved hjelp av en skinne som bøyde ankelen omtrent 15 prosent. Evne til å gå og blodsirkulasjon ble målt etter fire uker med uttøyning av leggene, og etter fire uker uten uttøyningene. 

Etter en måned klarte deltagerne å gå lengre på seks minutter enn de gjorde før de begynte med uttøyningene. De klarte også å gå lenger før de fikk behov for en pause på grunn av plagene.

Å gå er viktig behandling

Strukturerte gå-program er viktig ved behandling av tilstanden, sammen med medisiner og noen ganger inngrep for å åpne tette blodårer.

Forfatterene påpeker videre at en fysioterapeut kan hjelpe deg å tilpasse skinnen riktig, slik at øvelsene kan gjøres hjemme. Tøyningene kan også gjøres uten skinne.

Kilder

Referanser

  1. American Heart Association: Stretching may reduce leg pain in peripheral artery disease patients news.heart.org