En dansk prisbelønt studie forteller hvorfor.
Overforbruk av smertestillende medikamenter mot hodepine kan virke mot sin hensikt: Medikamentutløst hodepine er hodesmerter som opptrer på grunn av langvarig bruk av medisiner mot nettopp hodepine.
Med andre ord: de smertestillende medisinene vil forverre hodepinen hvis du tar mye av det.
Danske forskere har sett på effekten av å kutte ned på hodepinetablettene for mennesker med kronisk hodepine.
Studien viser at mennesker som bruker for mye smertestillende og som har kroniske hodepine, kan redusere symptomer på depresjoner og antall fraværsdager fra arbeid med 50 prosent ved å trappe ned på medisinene.
Les mer om: Anstrengelseshodpeine og spenningshodepine
Mindre depresjoner og fravær

Folk med kronisk hodepine og som tar smertestillende som paracetamol og ibuprofen i mer enn 14 dager i måneden, risikerer å utvikle medisinutløst hodepine.
I tillegg til å forverre hodepineplagene, vil medisinutløst hodepine ofte ledsages av andre plager som slapphet, kvalme, rastløshet, irritabilitet, konsentrasjonsvansker, nedsatt hukommelse, depresjon og søvnforstyrrelser.
I den aktuelle undersøkelsen så forskere fra flere land hvordan nær 500 pasienter som hadde et for høyt forbruk av hodepinetabletter, reagerte på å trappe ned på medisinene over en periode på 2 måneder. De pasientene som ønsket det, fikk forebyggende medisiner for at nedtrappingen skulle gå enklere.
Før deltagerne begynte med nedtrappingen, ble de testet for depresjon og angst ved hjelp av en skala. Forskerne kartla også hvor mange fraværsdager eller halve arbeidsdager deltagerne hadde. Seks måneder etter at nedtrappingen startet, gjorde forskerne den samme testen og sammenlignet med de første resultatene.
90 prosent av pasientene klarte å trappe ned på medisinene. De opplevde følgende:
- Deltagerne hadde 50 prosent færre fraværsdager og dager med nedsatt arbeidstid.
- Deltagerne hadde redusert symptomene på depresjon med 50 prosent og angst med 27 prosent.
Les også: Når medisinen gir hodepine
Studien, som er ledet av danske Lars Bendtsen ved Københavns Universitet, er publisert i tidsskriftet Cephalagia.
Undersøkelsen har også mottatt prisen Seymour Diamond, M.D. Lectureship Award, for hodepineforskningen.
Les mer om studien i Cephalagia her
- Folk må vite at det er skadelig å ta smertestillende daglig, men også at det er mulig å komme ut av det igjen, sier Bendtsen til Videnskab.dk.
- Det er mulig å trappe ned
![[imported] [imported]](/imagevault/publishedmedia/ws5jw66evy3j0q99ss2w/11261-2-smerte-kvinne.jpg)
Man har lenge kjent til fenomenet medikamentutløst hodepine, men en annen forsker på hodepinelidelser, Flemming W. Bach, sier til Videnskab.dk at det er lite forskning på området. Han mener det er viktig å få klarlagt hvilken betydning nedtrapping av forbruket har, og hvor mange som blir bedre av det.
Store doser smertestillende trenger ikke gi hodepine hos alle. Det er trolig slik at det er kun de som sliter med kronisk hodepine, som risikerer at hodepinen blir verre ved et overforbruk av medisinene.
- Det rammer ikke folk med knesmerter eller lignende. Det er min erfaring som lege, selv om dette ikke er undersøkt i forskningen, sier Bendtsen til Videnskab.dk1.
Han forklarer at et overforbruk av smertestillende medisin trolig endrer nervesystemet til mennesker som har kronisk hodepine. Når man tester smerteterskelen til hodepinepasienten, ser man de som sliter med et for stort forbruk av smertestillende medikamenter også har lavere smerteterskel. Dette betyr at disse pasientene kan slite ekstra mye i starten av nedtrappingen av medisinforbruket.
- Men til slutt er det altså en gevinst, sier Bendtsen.
Les også: Reseptfrie smertestillende medikamenter
Kilder
Referanser
- Bendtsen L, Munksgaard SB, et.al. Disability, anxiety and depression associated with medication-overuse headache can be considerably reduced by detoxification and prophylactic treatment.. Cephalalgia 2015.
- www.videnskab.dk