Nyhetsartikkel

Type 2-diabetes: Spis karbohydrater mot slutten av måltidet

En liten studie publisert i BMJ Open Diabetes Research & Care viser at personer med type 2-diabetes bør spare karbohydratene til slutten av måltidet.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Resultatene av studien viste at de som ventet med å spise karbohydrater til slutt i måltidet, hadde mindre risiko for å få en rask økning i blodsukkeret.

Les mer om karbohydrater her

Studien, som ble publisert i BMJ Open Diabetes Research & Care1 i september, inkluderte bare 16 personer.

Ulik rekkefølge på maten

De 16 forsøkspersonene hadde alle type 2-diabetes og var mellom 35 og 65 år. Alle deltakerne hadde en kroppsmasseindeks (BMI) på mellom 25 og 40 kg/m2 (dette er overvekt til alvorlig overvekt). Alle hadde fått diagnosen diabetes type 2 i løpet av de siste 10 årene.

Les også: Dette er type 2- diabetes

Alle de 16 forsøkspersonene spiste det samme måltidet på tre ulike dager.
Forsøkspersonene spiste maten under måltidet i ulik rekkefølge - for å se hvilken rekkefølge som var mest effektiv med tanke på å senke blodsukkeret. De spiste enten:

  • karbohydrater først etterfulgt av proteiner og grønnsaker 10 minutter senere
  • proteiner og grønnsaker, etterfulgt av karbohydrater 10 minutter senere
  • all maten samtidig.

Les også: Klarer du fem om dagen?

Blodprøver viste svaret

Det ble tatt blodprøver av deltagerne før måltidet og etter måltidet i 30-minutters intervaller fram til 180 minutter etter måltidet sluttet.
I forbindelse med blodprøvene ble det målt blant annet glukosenivåer, insulinnivåer, og glukagonnivåer.

Les mer om glukagon her

Denne studien undersøkte altså hva som er den optimale rekkefølgen av matvarer under et måltid, hvis målet er å senke blodsukkernivået hos personer med type 2-diabetes.

Resultatene viste at det å spise karbohydrater sist i måltidet er den beste strategien for å senke glukosenivåene og redusere insulinsekresjon, i forhold til å spise karbohydrater først eller all maten sammen. Dermed konkluderer forskerne: Dette kan være en god metode for personer med type 2-diabetes å forbedre glukosenivået etter måltider på.

Les mer: Insulin og glukagon sammen

Innvendingen mot studien er at den er svært liten, og at funnene må bekreftes i mye større, randomisert studier.

Forskerne skriver at ubesvarte spørsmål er blant annet hvordan disse resultatene kan gjelde for andre pasientgrupper - som type 1-diabetes. Funnene i denne studien gjelder altså ikke for mennesker med type 1-diabetes.

Kilder

Referanser

  1. Shukla AP, Andono J, Touhamy SH, et al. Carbohydrate-last meal pattern lowers postprandial glucose and insulin excursions in type 2 diabetes. BMJ Open Diabetes Research & Care 2017. dx.doi.org
  2. NHS Choices, People with type 2 diabetes should 'save carbs for last', study claims www.nhs.uk