Resultatene av studien viste at de som ventet med å spise karbohydrater til slutt i måltidet, hadde mindre risiko for å få en rask økning i blodsukkeret.
Studien, som ble publisert i BMJ Open Diabetes Research & Care1 i september, inkluderte bare 16 personer.
Ulik rekkefølge på maten
De 16 forsøkspersonene hadde alle type 2-diabetes og var mellom 35 og 65 år. Alle deltakerne hadde en kroppsmasseindeks (BMI) på mellom 25 og 40 kg/m2 (dette er overvekt til alvorlig overvekt). Alle hadde fått diagnosen diabetes type 2 i løpet av de siste 10 årene.
Les også: Dette er type 2- diabetes
Alle de 16 forsøkspersonene spiste det samme måltidet på tre ulike dager.
Forsøkspersonene spiste maten under måltidet i ulik rekkefølge - for å se hvilken rekkefølge som var mest effektiv med tanke på å senke blodsukkeret. De spiste enten:
- karbohydrater først etterfulgt av proteiner og grønnsaker 10 minutter senere
- proteiner og grønnsaker, etterfulgt av karbohydrater 10 minutter senere
- all maten samtidig.
Les også: Klarer du fem om dagen?
Blodprøver viste svaret
Det ble tatt blodprøver av deltagerne før måltidet og etter måltidet i 30-minutters intervaller fram til 180 minutter etter måltidet sluttet.
I forbindelse med blodprøvene ble det målt blant annet glukosenivåer, insulinnivåer, og glukagonnivåer.
Denne studien undersøkte altså hva som er den optimale rekkefølgen av matvarer under et måltid, hvis målet er å senke blodsukkernivået hos personer med type 2-diabetes.
Resultatene viste at det å spise karbohydrater sist i måltidet er den beste strategien for å senke glukosenivåene og redusere insulinsekresjon, i forhold til å spise karbohydrater først eller all maten sammen. Dermed konkluderer forskerne: Dette kan være en god metode for personer med type 2-diabetes å forbedre glukosenivået etter måltider på.
Les mer: Insulin og glukagon sammen
Innvendingen mot studien er at den er svært liten, og at funnene må bekreftes i mye større, randomisert studier.
Forskerne skriver at ubesvarte spørsmål er blant annet hvordan disse resultatene kan gjelde for andre pasientgrupper - som type 1-diabetes. Funnene i denne studien gjelder altså ikke for mennesker med type 1-diabetes.
Kilder
Referanser
- Shukla AP, Andono J, Touhamy SH, et al. Carbohydrate-last meal pattern lowers postprandial glucose and insulin excursions in type 2 diabetes. BMJ Open Diabetes Research & Care 2017. dx.doi.org
- NHS Choices, People with type 2 diabetes should 'save carbs for last', study claims www.nhs.uk