Dersom et par ikke oppnår graviditet i løpet av ett år, defineres de som ufrivillig barnløse.
Å bli gravid er ikke like lett som mange tror, og i enkelte tilfeller kan det ta flere år. I Norge er det omtrent 3000 par hvert år som vil få problemer med å oppnå graviditet, men når er det på tide å søke hjelp for barnløsheten?
Denne artikkelen er blant annet basert på en oversikt utarbeidet av BBC Health.
Hvor lang tid tar det?
Hvis et par har sex to eller tre ganger i uken, har de omtrent 20 til 30 prosent sjanse for å bli gravid den måneden.
For et gjennomsnittlig par der kvinnen er under 35 år, vil det ta fire til seks måneder før de oppnår graviditet. Det er heller ikke uvanlig at det tar opp til to år før et par blir gravid, viser Statistikk fra britiske Human Fertilisation & Embryology Authority.
For å øke sjansen for å bli gravid, er det flere ting du kan gjøre. Å ha samleie i forbindelse med eggløsning er en forutsetning. Nøyaktig når hver enkelt kvinne har eggløsning, kan være vanskelig å si, men vanligvis har du eggløsning omtrent 14 dager før neste menstruasjon. Mange tror det er 14 dager etter første dag i forrige mens, men det er altså 14 dager før neste. For de som har 28-dagers syklus, vil forøvrig begge deler bli riktig.
I en tidligere artikkel på NHI.no er dette temaet grundig gjennomgått.
Når bør du søke hjelp?
Enkelte eksperter anbefaler å oppsøke lege hvis du ikke lykkes å bli gravid innen to år med ubeskyttet sex, mens andre mener man bør oppsøke hjelp tidligere.
Hvis du er kvinne, bør du søke hjelp hvis:
- Du er 35 år og ikke er blitt gravid innen et år etter at du sluttet med prevensjon. Er du 38 år, bør du søke hjelp tidligere, siden fruktbarheten synker betydelig etter fylte 38 år.
- Du har vært diagnostisert med bekkeninfeksjon.
- Du har uregelmessige menstruasjonsperioder. Eller er blitt diagnostisert med polycystisk ovariesyndrom (PCOS).
- Du har hatt alvorlig blindtarmbetennelse - noe som kan føre til arrdannelse og blokkerte eggledere.
- Du har hatt en positiv test for klamydia eller gonoré, som også kan blokkere egglederne.
Les også: Klamydia og barnløshet
Hvis du er mann, bør du søke hjelp hvis:
- Du har hatt en infeksjon som påvirker testiklene - for eksempel ved kusma.
- Du har hatt operasjon for ikke-nedsunkne (retinerte) testikler.
- Du har blitt behandlet for gonoré, som kan blokkere rørene som frakter sæd.
- Du har problemer med for tidlig utløsning eller vanskeligheter med å få eller beholde en ereksjon.
- Du har en jobb som innebærer stråling eller kontakt med industrielle kjemikalier.
Les om assistert befruktning her
Til behandling
Hvis du oppsøker legen på grunn av at du ikke blir gravid, vil først fastlegen stille spørsmål om kosthold og livsstil og ta noen enkle tester før du eventuelt blir henvist videre til en spesialist.
En studie fra Århus Universitet i Danmark i fjor, viser at kvinner som prøver å bli gravide ved kunstig befruktning, har mindre sjanse for å lykkes hvis de er stresset. Kvinnene i studien som ikke ble gravide, hadde hatt langt flere stressende hendelser i livet, sammenlignet med de som ble gravide under en slik behandling.
- Det er snakk om begivenheter som vi alle kan bli utsatt for. Det handler blant annet om levevilkår, relasjoner til andre mennesker, arbeid, utdannelse, sykdom, ulykker eller økonomiske problemer, sa forskningsleder Signe Ebbesen til NHI.no like etter at studien ble publisert.
Her kan du lese hele artikkelen
Ifølge Rikshospitalet i Norge vil omtrent halvparten av ufrivillig barnløse forbli barnløse etter gjennomgått behandling, mens noen velger å adoptere barn.
I denne artikkelen kan du lese mer om barnløshet, behandling og hvordan utsiktene er
Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at i dag er omtrent 12 prosent av kvinnene barnløse når de er 45 år, i motsetning til 9 prosent i 1990.