Nyhetsartikkel

Unngå myggstikk i sommer?

Hva kan du gjøre for å unngå å bli mat for myggen i sommer?

Stikkmygg (Culicidae) er en lite trivelig krabat der den om sommeren surrer rundt hodene våre og angriper når man minst venter det. I Norge er stikkene ufarlige, men de kan gi både hevelse og kløe.

Når myggen skal finne et offer, er det tre elementer den går etter: det er dampen fra munnen (karbondioksid), varmen vi skiller ut fra kroppen og lukten vår.

Det sier forsker Thomas Pape til det danske nyhetsbyrået Ritzau Fokus.

Forholdsregler

Selv kan vi dessverre ikke gjøre så mye for at myggen skal mislike ånden vår eller kroppslukta. Om du lukter godt eller dårlig, er ikke så farlig for myggen.

Kjerringrådet om at du kan spise hvitløk og B-vitaminer for å holde myggen unna, er altså en myte.

Les mer om myggen og bekjempelse av den her: Plagsomt sommerfølge

Likevel kan man, ifølge Pape, ta noen forholdsregler:

- En av muligheten er å ta på langermet trøye og lange, tynne busker og sokker for å skjerme de delene av huden man normalt blotter om sommeren. Dette er ikke bare en fysisk barriere for myggen, men det hindrer også noe av duftstoffene og varmestrålingen fra kroppen til å nå myggen.

Å velge riktig sted å oppholde seg, kan også være en måte å unngå myggen på. Er det lett bris, klarer ikke myggen å fly så godt. I skumringen bør man være ekstra oppmerksom, mange myggarter er mest aktive i skumringstiden, når solen går ned. Dette er en tid det er ekstra lurt å ta langbukser på.

En annen måte å bekjempe myggstikk på er med myggspray og myggstift.

Enkelte mennesker er ganske allergiske mot myggstikk. Da kan det være nyttig med en annen behandling.

Henrik Nielsen er overlege ved Aalborg Universitetshospital sier til Jyllands-Posten at et myggstikk kan gi reaksjoner der det er aktuelt å behandle med allergimedisin, som inneholder antihistaminer.

Dette kan dempe kløe og hevelse, men ideelt sett bør man la myggstikket være og ikke klø så mye på det.

(Kilde: Jyllands-Posten og Ritzau Fokus)