- I år er påska tidlig og det vil være kaldt. Dermed er det høyere skredfare enn det ville vært senere på året. Husk at man er utsatt for skred også om man går i preparerte løyper. For eksempel er bekkedaler særlig utsatte, sier Jens Leirvåg.
Han er sykepleier og ambulansearbeider og har i flere år jobbet ved medisinsk nødtelefon og ambulansetjeneste i Bergen. Han har også erfaring fra frivillig redningstjeneste samt guiding og kurs i fjellet. Leirvåg studerer master i akuttmedisin og holder kurs om førstehjelp gjennom Leirvåg Kompetanse.
I denne artikkelen forteller han om de mest vanlige uhellene og skadene som kan oppstå på påskefjellet, hvordan du kan forhindre at det skjer og hva du kan gjøre om ulykken inntreffer.

Kle deg godt!
På påskefjellet kan det bli kaldt. Kanskje ser det fint ut om morgenen, men været skifter fort.
- Det er viktig å vite at den effektive kuldegraden er noe annet enn det som meldes. Når det blåser, synker temperaturen betraktelig, sier Leirvåg.
- Alt for mange er for tynt kledde, går langt og har kun pakket en rumpetaske. Da er man ikke godt nok forberedt på at det kan skje noe uforutsett. Forebygging handler om å være forberedt: tenk på konsekvensene av å gå langt innover fjellet. Hva om det skjer noe uforutsett?
Og i Norge er været en x-faktor - særlig på denne tiden av året.
- I sekken bør det være spade, klær, drikke og mat og gjerne en vindsekk - den gir god vindbeskyttelse og har reddet liv. En dunjakke kan være lurt. Den veier lite og varmer godt, sier Leirvåg.