Nyhetsartikkel

Usikkert om nøtteallergi

Det er ikke sikkert du er allergisk selv om du tester positivt.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Så mange som fire av fem barn som får påvist peanøttallergi ved hjelp av en standard hudprikktest, er ikke egentlig allergiske. Det viser en britisk studie fra 2010.

Peanøttallergi er vanlig og ser også ut til å øke i omgfang. Typiske reaksjoner ved peanøttallergi er blant annet utslett, kvalme eller oppkast, hevelse i ansiktet og i halsen, og vanskeligheter med å puste. For noen mennesker kan det være dødelig.

Les også: Har jeg matallergi?

Får du diagnosen peanøttallergi, må du holde deg unna peanøtter. Men det er ikke alltid lett. Peanøttolje brukes i mange matvarer, som betyr at du må kontrollere matetiketter og spørre om ingredienser i oppskriftene. I noen land har skoler vært så bekymret for det store antallet barn med peanøttallergi at det er innført peanøttforbud på skolen.

Ikke god nok test

Nå har britiske forskere sett at mange barn får påvist peanøttallergi uten at de egentlig har det. I en ny studie har forskerne testet nesten 1000 barn i 8-årsalderen med en standard test.

Testene som brukes i dag, måler peanøttfølsomhet - som viser immunsystemets respons på peanøttproteiner. Men ikke alle som er følsom for peanøtter, har en ekte allergi.

Det er vanlig å utføre testen ved hjelp av en prikk-test der peanøttprotein blir innført like under huden for å se om det provoserer frem en hudreaksjon. I tillegg kan blodprøver påvise peanøttallergi ved å måle nivåer av såkalte IgE antistoffer - som spiller en viktig rolle i allergiske reaksjoner.

Les også: Allergi mot nøtter, mandler og frø.

Stor feilmargin

Da barna i studien ble testet for peanøttallergi, ble resultatene følgende: 12 av 100 barn testet positivt på prikktesten. Men videre undersøkelser viste at blant dem som testet positivt, var det kun 20 prosent som faktisk var allergisk. Det betyr at ved å bruke en standardtest, blir fire av fem barn feilaktig fortalt at de er allergiske mot peanøtter.

De barna som testet positivt på prikktesten, ble testet på nytt ved å spise mat med peanøtter under medisinsk overvåkning, for å se om de faktisk var allergiske.

Forskerne understreker at det i vanlig praksis ikke er mulig å teste alle barn man mistenker å ha allergi, ved å la dem spise peanøtter under medisinsk observasjon. Det er tidkrevende, dyrt og utsetter barna for unødig risiko. Forskerne var opptatt av å finne en bedre test, og prøvde i denne studien ut en ny allergitest for å se om den var mer nøyaktig.

Mer presis test

I denne testen ble det brukt proteiner fra rensete peanøtter istedet for en mer "grov" peanøttekstrakt i den tradisjonelle testen.

Teknikken blir kalt komponentdiagnostikk (CRD). Ifølge forskerne viste CRD-testing at IgE-reaksjon på et bestemt peanøttprotein, kalt Ara H2, kan vise seg nyttig i å skille barn med ekte allergi fra barn som kun har peanøttfølsomhet.

Ved å bruke denne testen, fikk bare 7 prosent av barna feil diagnose, sammenlignet med 80 prosent ved bruk av en vanlig test.

Studien ble gjort ved University of Manchester, og er publisert i tidsskriftet Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Til opplysning er en del av forskerne bak studien ansatt i firmaet som markedsfører den nye testen. I tillegg får en av forfatterne som tilhører universitetet i Manschester, honorarer fra firmaet ved å drive forelesningsvirksomhet.

Vil du vite mer?

Kilder

Referanser

  1. Nicolaou N, Poorafshar M, et al.. Allergy or tolerance in children sensitized to peanut: Prevalence and differentiation using component-resolved diagnostics.. Journal of Allergy and Clinical Immunology. Journal of Allergy and Clinical Immunology 2010; 125: 191-98.
  2. http://www.guardian.co.uk