Nyhetsartikkel

Uvaner som øker risikoen for å få vondt i ryggen

Vondt i ryggen? Kanskje noen av uvanene som er listet opp i denne artikkelen, er årsaken.

Har du vondt i ryggen som ikke er forårsaket av sykdom eller skade? Enkelte vaner – eller uvaner – øker risikoen for slike smerter. I slike tilfeller kan noen enkle justeringer bidra til at du får mindre vondt.

Vaner som kan gi smerter:

Vanlige årsaker til at man kan få vondt i ryggen:

 • Du er lut i ryggen når du står og går. Pass på holdningen din.
 • Du sitter krumrygget. En slik sittestilling gir mer press på korsryggen. 
 • Feil madrass. Det er ingen bestemt madrass som er bedre enn alle andre, men du bør ha en madrass som er fast nok til å gi støtte til ryggen, men myk nok til å tilpasse seg kroppsfasongen din. Hvilken madrass som er best for deg, avhenger blant annet av sovestilling og om du har vondt i ryggen fra før av.
 • Å sitte i ro for lenge. Selv om du sitter godt og riktig og har en god stol, kan det å sitte for lenge være uheldig for ryggen. Skift sittestilling ofte, og ta pauser der du går og gjerne tøyer litt.
 • Å hoppe over treningen. Det er større sjanse for å få ryggsmerter dersom du ikke er aktiv. Ryggraden trenger støtte fra musklene i ryggen og magen. Svake muskler i rygg og mage kan føre til at ryggraden ikke får nok støtte. Både styrketrening, hverdagsaktivitet og kondisjonstrening som ikke gir mye støtbelastning, er bra for ryggen.
 • Høye hæler kan føre til overbruk av musklene i korsryggen og kan skade holdningen og ryggraden.
 • Vektøkning. En inaktiv livsstil med høyt inntak av kalorier, kan føre til fedme. Overvekt og fedme sliter på ryggen og øker risikoen for ryggsmerter.
 • Røyking. Røyking gir tre ganger høyere risiko for ryggsmerter. Røyking kan føre til at blodgjennomstrømningen i kroppen blir redusert, inkludert blodet som skal til ryggraden. Det kan også svekke skjelettet, forsinke tilheling og forårsake hoste – som igjen kan føre til ryggsmerter.
 • For tung sekk, ikke riktig tilpasset sekk, eller at du bruker kun den ene skulderstroppen. En god sekk skal ha store, polstrede, justerbare skulderstropper og begge skal brukes. Det bidrar til å fordele belastningen.

Forebygg ryggsmerter

Hva kan du gjøre selv for å forebygge ryggsmerter?

Kilder

Referanser

 1. WebMD: Bad habits for your back www.webmd.com
 2. National Institute of Arthritis and musculoskeletal and skin diseases: Back pain: Diagnosis, treatments, and steps to take www.niams.nih.gov
 3. Mayo Clinic; Back pain www.mayoclinic.org
 4. Healthline: 10 daily habits to stop back pain www.healthline.com