Kusma er en virusbetennelse i ørespyttkjertelen. De fleste er i dag vaksinert mot kusma gjennom MMR-vaksinen. Vanligvis meldes det om 10-30 tilfeller av kusma i året i Norge.
Les også vår pasientinformasjon om kusma.
I løpet av høsten 2015 er 68 personer mistenkt smittet med kusma i Trondheimsområdet (tall fra 30/10-15). Av disse er 57 av diagnosene bekreftet. I begynnelsen av utbruddet var det flest utenlandsstudenter med usikker vaksinasjonsstatus som ble syke. Nå er det flest norske studenter som er fullvaksinerte mot kusma, som blir syke.
En av dem som brått ble syk, var "Anne" (22), som studerer i et av de studentmiljøene der det har forekommet flest tilfeller.
- Fredag for to uker siden kjente jeg at jeg hadde litt vondt i kjeven, men jeg tenkte ikke så mye over det, sier hun.
Mandag morgen våknet hun med en liten hevelse på halsen, og ringte til moren som er helsesøster.
- Hun ba meg om å dra til legen og få det undersøkt. Allerede da sa hun at det kanskje kunne være kusma, sier "Anne".
Trodde det var ørebetennelse
Legen trodde det var ørebetennelse og sendte henne hjem igjen med en resept på penicillin. De neste dagene fortsatt hevelsen på halsen å vokse, og penicillinet hjalp ikke. Hun hadde smerter kun på den ene siden av hodet. Det var vondt i kjeven og vanskelig å spise. I tillegg hadde hun smerter i hodet og øret på den siden som var rammet. For å klare å spise tok hun smertestillende medisiner en liten stund før hvert måltid.
- Igjen sa moren min at hun trodde det var kusma. Da jeg dro tilbake til legen på torsdagen, ble hun med meg. Denne dagen var ikke fastlegen min der, så jeg fikk time hos en annen lege. Legen sa at hun ikke visste hva det var. Da moren min nevnte kusma, var legen enig i at det var en sannsynlig diagnose, sier "Anne".
Det ble tatt blodprøver og halsprøver for å finne ut om det var kusma.
- Blodprøver ble det tatt første gang jeg var hos legen også, men de tenkte ikke på å sjekke for kusma da, sier "Anne".
Se vår animasjon om kusma: