Nyhetsartikkel

Vektnedgang kan gjøre pasienter med diabetes type 2 bedre

Vektnedgang de første årene etter at man har har fått diagnosen diabetes type 2, kan føre til bedring og tilbakegang av sykdommen.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En studie publisert i tidsskriftet Diabetic Medicine1 i oktober 2019, har undersøkt data fra nesten 870 personer i alderen 40–69 år med nydiagnostisert diabetes type 2.

Deltagerne ble fulgt i en femårsperiode. Og forskerne fant ut at 30 prosent av deltagerne hadde bedring (remisjon) av diabetes ved utgangen av denne perioden. 

Ned i vekt

Deltakere som hadde gått ned minst 10 prosent i vekt i løpet av fem år etter at de fikk diabetesdiagnosen, hadde dobbelt så stor sannsynlighet for bedring sammenlignet med deltagerne som ikke hadde gått ned i vekt. Dette fant forskerne ut i en femårs oppfølgingsperiode.

- Vi har visst en stund at det er mulig for diabetespasienter å oppnå bedring hvis drastiske tiltak settes i verk, som intensive vektprogrammer og stor reduksjon i kaloriinntak, sier en av forfatterne bak studien, Hajira Dambha-Miller, til MedicalNewsToday2.

Men dette kan være vanskelig for enkeltpersoner å oppnå.

- Men resultatene våre antyder at det kan være mulig å bli kvitt diabetes, i minst fem år, med et mer beskjedent vekttap på 10 prosent. Dette vil være mer motiverende og dermed mer oppnåelig for mange mennesker

Sykdommen kan reverseres

En annen forfatter bak studien, professor Simon Griffin, mener forskningsfunnene understreker hvor viktig det er med konsistente kostholds- og livsstilsgrep for å håndtere - og til og med reversere - diabetes.

- Dette sier noe om hvor viktig det er å styre vekten. Dette kan oppnås gjennom endringer i kostholdet og økt fysisk aktivitet. Diabetes type 2, som en kronisk sykdom, kan føre til betydelige komplikasjoner. Men vår studie viser at sykdommen kan kontrolleres og til og med reverseres.

Kilder

Referanser

  1. Dambha‐Miller H, Day A.J, et.al. Behaviour change, weight loss and remission of Type 2 diabetes: a community‐based prospective cohort study. Diabetic Medicine 2019. doi.org
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/326508.php