Nyhetsartikkel

Vektnedgang mot søvnapné

For overvektige menn kan vektnedgang være en effektiv måte å bli behandlet for søvnapné på, viser ny forskning publisert i British Medical Journal.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Søvnapné betyr pustepauser under søvn. Selve pustepausene er typiske ved at den som sover stopper å puste i det han eller hun er i ferd med å trekke pusten inn. Dette er en relativt vanlig, men underdiagnostisert sykdom og ubehandlet søvnapné øker blant annet risikoen for slag og trafikkulykker.

Man har lenge visst at personer som sliter med overvekt eller fedme har en økt risiko for å utvikle sykdommen og at menn rammes oftere enn kvinner.

Les også: Dette er søvnapné

I en randomisert, klinisk studie som nylig ble publisert i British Medical Journal, har forskere ved Karolinska Institutet i Stockholm undersøkt om vektnedgang kan fungere for å behandle mennesker som sliter med denne tilstanden.

Sov med CPAP-maske

I studien deltok 63 overvektige menn i alderen 30 til 65 år med en BMI på mellom 30 og 40. Alle hadde moderat til alvorlig søvnapné. I forbindelse med studien fikk deltagerne en symptomlindrende behandling som heter CPAP.

Dette er en maske som brukes om natten, og som tilfører luft med litt overtrykk. Dermed stopper ikke den som sover så lett å puste, og masken skaper derfor en mer normal pust under søvnen.

Deltagerne i studien ble tilfeldig plassert i to grupper. Den ene gruppen gjennomførte et intensivt slankeprogram, mens den andre utgjorde kontrollgruppen. Studien varte i ni uker.

Resultatene av studien viser at slankegruppen i gjennomsnitt hadde gått ned 19 kilo i vekt etter ni uker. I tillegg hadde deltagerne mer enn halvert antall pusteopphold. Ingen av deltagerne hadde lenger alvorlig søvnapné. Halvparten hadde etter endt studie lett søvnapné, mens hver sjette kunne friskmeldes. Forskerne kunne også se at effekten av vektnedgangen var størst hos pasienter som var alvorlig rammet av søvnapné.

- Resultatene fra denne studien tyder på at vektreduksjon er en effektiv metode å behandle søvnapné hos overvektige personer, sier Kari Johansson, en av forskerne bak studien.

Diett fattig på kalorier

Det var viktig at deltagerne i den ene gruppa gikk kraftig ned i vekt. Derfor fikk de en såkalt «very low calorie diet» (VLCD) med et energiinntak på 554 kcal per dag i sju uker. Deretter fulgte to uker med gradvis økning i energiinntaket til de nådde 1500 kcal per dag i uke ni. Kontrollgruppen beholdt sine matvaner.

Etter VLCD-perioden, fikk pasientene tilbud om å bli fulgt opp ved hjelp av et program for å klare å beholde vektnedgangen.

- For pasienter med fedme som også har en alvorlig sykdom som søvnapné, bruker vi VLCD i form av et lavkaloripulver som en del av behandlingen. Pulveret blandes med vann og erstatter alle dagens måltider. Det gir en rask vektnedgang og er en bra måte og øke pasientenes motivasjon på, sier Johansson.

Forskerne understreker at pulveret ikke er løsningen på vektproblemet, men kan brukes i startfasen av et langsiktig behandlingsprogram. For å skape varige endringer kreves et hardt arbeid med å forbedre kost- og mosjonsvanene.

Ifølge forskerne bak studien er det bare én tidligere randomisert studie som viser at vektnedgang har effekt på mild søvnapné. Denne nye studien viser at vektreduksjon har bra effekt på mer alvorlige grader av tilstanden, og at det er denne gruppen som har mest utbytte av å gå ned i vekt for å bli kvitt problemene sine om natten.

Vil du vite mer?

Kilder

Referanser

  1. Johansson K, Neovius M, et al.. Effect of a very low energy diet on moderate and severe obstructive sleep apnoea in obese men: a randomised controlled trial.. BMJ 2009; 339: b4609. BMJ (DOI)
  2. www.ki.se