Nyhetsartikkel

Vil kvinner som bor sammen få menstruasjon samtidig?

Er det sant at kvinner som bor under samme tak etter hvert påvirker hverandres menstruasjonssyklus?

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Du har sikkert hørt en variant av historien om venninner som flytter sammen i kollektiv, og som etter en tid begynner å menstruere på samme tid? Eller om mor og datter som deler hus og som får synkronisert syklus? Om de som begynner å spise snop og går tom for bind og tamponger samtidig?

Er dette en myte, eller er det slik virkeligheten er?

Det er gjort flere studier på området. I 1971 publiserte psykolog Martha McClintock fra Harvard University et forskningsarbeid med 135 kvinnelige studenter som bodde på sovesal sammen. Hun konkluderte med at nære venninner som bor sammen nærmet seg hverandre i menstruasjonssyklus med flere dager.

Men forskningen til Martha McClintock til tross, det spørs om det hele bare er en myte

Avkrefter myten

Det er forsøkt å gjøre de samme funnene på nytt i nyere forskning, men de fleste har ikke lyktes.

En relativt stor studie fra Kina fant heller ingen synkronitet. I denne studien fra 2006, bodde flere grupper kvinnelige studenter på samme rom i over ett år. 4 til 8 kvinner bodde på hvert rom.

Her skriver forskerne i sin konklusjon at dette er den største studien som er gjennomført noen sinne på dette temaet. De skriver at synkronisering ikke forekommer blant kvinner som lever sammen i et år eller mer - ikke i større grad enn det som forekommer ved forventet tilfeldighet.

Les mer om denne studien her

En annen studie av 29 lesbiske par fant ingen synkronitet, men fant ut at individuelle menstruasjonssykluser varierer med opp til 10 dager.

I denne studien ble synkronitet i forbindelse med menstruasjon undersøkt i et utvalg på 29 samboende lesbiske par, i alder fra 22 til 48 år. Kvinnene registrerte når de fikk menstruasjonen og eventuelle avvik. Alle kvinnene rapporterte om daglig intimt samvær med partneren sin, ingen hadde intimt samvær med menn.

Kilde: (www.theguardian.com)