Voksne blir forkjølet 2 til 5 ganger per år, mens skolebarn må regne med å være forkjølet enda oftere. Skal du klare å unngå å bli forkjølet, må du holde deg borte fra andre mennesker, så de aller fleste av oss må regne med rennende neser og øyne en gang i blant.
Under kan du lese noen harde fakta om forkjølelse.
Informasjonen er hentet fra Common Cold Center ved Cardiff University, som er et kompetansesenter for klinisk utprøving av nye behandlingsmetoder for forkjølelse og influensa. Senteret er også involvert i forskning på symptomer på øvre luftveiessykdommer.
Hvilke virus gir oss forkjølelse?
Forkjølelse er forårsaket av over to hundre forskjellige virus. Rhinoviruset står for omtrent 30-50 prosent av forkjølelsene blant voksne. Navn på andre virus er coronavirus, respiratorisk syncytial virus (RSV) og adenovirus.
Les også: Dette er forkjølelse
Gir kalde føtter forkjølelse?
Et forsøk fra Common Cold Centre har vist at flere mennesker utviklet forkjølelse 4-5 dager etter at de hurtig fikk kjølt ned føttene i kaldt vann i forhold til en kontrollgruppe.
Vi får ofte høre at å fryse på føttene eller gå ute med vått hår, fører til forkjølelse. Men det har inntil for noen år siden ikke eksistert noen vitenskapelig forskning som har støttet dette.
I forskningen fra Cardiff viste det seg at det å bli kald, faktisk kan forårsake utbrudd av forkjølelse. I studien, som er fra 2005, fikk 90 forsøkspersoner nedkjølt føttene sine i vann i 20 minutter. De 90 forsøkspersonene i kontrollgruppen fikk ikke nedkjølt føttene. Resulatene viste at gruppen som måtte sitte med føttene i kaldt vann, hadde dobbelt så mange forkjølelser i løpet av de neste 5 dagene som kontrollgruppen. Forfatterne foreslår at når en forkjølelse sirkulerer i nærmiljøet, kan vi bære på viruset uten å ha symptomer. Når føttene blir nedkjølt, fører dette til en innsnevring av blodårene i nesen, noe som hemmer det lokale immunforsvaret i nesen, gjør at viruset "blomstrer opp" og forkjølelsen er et faktum. De nedkjølte personene mener kulden har gitt dem forkjølelse, og det er forsåvidt rett, men kulden er den utløsende faktoren, for trolig var viruset allerede i nesen - uten at det ga symptomer.
Les også: Du blir ikke syk av å gå uten lue
Er det egentlig mer forskjølelse om vinteren enn om sommeren?
Forkjølelse og influensa er definitivt sesongavhengig. Men det er ikke helt avklart hvorfor. Det blir gjerne hevdet at det er mer forkjølelse i kaldt vær, for da oppholder vi oss mer innendørs i dårlig ventilerte rom. Denne teorien har eksistert i mange år, men er den fornuftig? Det er også trengsel i byene om sommeren. En ny teori om sesongvariasjonene handler om at nesene våre er kaldere om vinteren enn om sommeren. En kjølig nese senker motstandskraften mot infeksjoner. Er det iskaldt ute, kler vi oss godt, men nesa er gjerne utsatt. Hver gang vi puster inn, svekker vi det lokale forsvaret mot en infeksjon. Hvis denne teorien er riktig, kan det hjelpe å dekke nesa med et skjerf i kaldt vær for å forhindre forkjølelse.
Les også: Probiotika kan holde barn friske
Blir man oftere forkjølet hvis man stresser?
Det finnes forskningsresultater som tyder på at stress i hverdagen kan påvirke mottakelighet for infeksjon. Eksperimentelle studier der forkjølelsesvirus er blitt ført inn i nesen til friske frivillige, har vist at det er en sammenheng mellom psykisk stress og mottakelighet for infeksjon. Stress synes å være assosiert med undertrykkelse av generell motstand mot infeksjon. Det er ennå ikke klart hvordan psykisk stress påvirker immunsystemet.
Hvorfor føler man seg sliten og mister appetitten når man har en forkjølelse eller influensa?
Symptomer som feber, hodepine, muskelsmerter, trettehet og dårlig appetitt skyldes utslipp av kjemikalier fra de hvite cellene som bekjemper infeksjonen. Kjemikaliene kalles cytokiner, og de sirkulerer i blodet til hjernen og fører til feber, tretthet og tap av appetitt. Dette er kroppens måte å fortelle oss at vi må hvile og bruke energien fornuftig for å bekjempe infeksjonen. En vanlig forkjølelse utløser ingen stor respons fra de hvite cellene, men mer tyngre forkjølelser eller influensa kan føre til mye cytokinfrigjøring og gi oss de typiske 'influensalignende "symptomene som feber og tretthet.
Les også: Forskjellen på influensa og forkjølelse
Smitter forkjølelse ved kyssing?
Nær kontakt med andre som er forkjølet, sprer viruset. Men kyssing er trolig ikke verstingen på smittefronten. Det virker som om forkjølelsesviruset spres av store partikler ved hosting og nysing, og via fingre som har vært i kontakt med nese og øyne. Fingre kan spre virus når vi berører dørhåndak og lignende. Hvis du deretter tar deg i nesen eller øynene, smitter du deg selv. Tårer fra øynene renner via et kanalsystem til nesehulen, og når vi berører øynene våre med skittene fingre, kan viruset finne veien til nesen.
Når kommer det en kur mot forkjølelse?
Det er usannsynlig at vi kommer til å få en kur mot forkjølelse. Forkjølelse er ikke en enkelt sykdom, men symptomer forårsaket av mange forskjellige virus.
Å bekjempe forkjølelse med en vaksine vil være vanskelig. En medisin mot en enkel forkjølelse tåler ingen bivirkninger, og virusene ville raskt utvikle resistens mot eventuelle medisiner.
Er det noen forskjell på forkjølelse om sommeren og vinteren?
En sommerforkjølelse kan være like nådeløs som en som kommer om vinteren. Selv om vi vanligvis forbinder forkjølelse med mørke og kulde, sirkulerer virus også om sommeren. Kanskje føles det ektra ille med sår hals og hodepine når vi endelig har funnet en plass i solen og er klar for en velfortjent ferie. Men forkjølelse er forårsaket av rundt 200 forskjellige typer virus som gjør det til den vanligste sykdommen på verdensbasis. Så uansett hvor du har tenkt å dra på ferie, er det trolig et virus som var der før deg. Sjansen for å bli smittet av forkjølelse er langt lavere om sommeren enn om vinteren, men enkelte steder er risikoen høyere også om sommeren. Eksperimenter har vist at sjansen for å få en forkjølelse er direkte relatert til antall timer med eksponering for viruset. Å være ombord i et fly øker sjansen for å bli smittet. Dette er et ideelt miljø for overføring av luftbåren sykdom, og en lang tur til USA øker risikoen sammenlignet en liten tur innenlands.
Kilde: Common cold center, http://www.cardiff.ac.uk