Vitamin D dannes i huden under solstråling (UVB-stråling) og tas dessuten opp i tarmen fra vitamin D-holdig næring eller fra kosttilskudd.
Les også: Vitamin D-mangel
Hvor mye vitamin D som dannes i kroppen, er avhengig av hvor sterk UVB-strålingen er.
- Det er ikke mye sol som skal til om sommeren før huden kan danne vitamin D, og mye mindre enn det som gjør oss solbrent eller brune. Akkurat hvor mye som skal til, vil være veldig forskjellig fra person til person. Det er også slik at hvis en person allerede har bra med vitamin D i blodet, dannes det lite, mens det dannes mye dersom personen har mangel på vitamin D, sier Lill Tove Nilsen til NHI.no. Hun er forsker ved seksjon for ikke-ioniserende stråling, Statens strålevern.
Les også: La solen slippe til
Kroppen regulerer
Hvor stor del av huden som får sol på seg, har betydning for vitamin D-dannelse hvis personen er kort tid i solen eller når UV-strålingen er svak. For eksempel langt nord, tidlig på våren eller tidlig eller sent på dagen.
- Ellers regulerer kroppen dette veldig fint. Vitamin D dannes hurtig når vi er ute i sola, men denne prosessen når raskt en likevekt. Soling utover det kroppen trenger, vil bryte ned overskuddet av vitamin D. Studier har vist at omtrent 15 minutters soling av ansikt og armer 2-3 ganger i uka er tilstrekkelig, sier hun.
Les også: Vitamin D tar vare på immunforsvaret
Solkremen vi smører på huden, virker ved å bortfiltrere en del av UV-strålingen - enten med et kjemisk eller fysisk filter. Det kjemiske filteret trenger inn i huden og suger opp solens stråling, mens det fysiske filteret legger seg som et hvitaktig lag på huden og reflekterer strålingen.
Mangel på vitamin D kan hos barn medføre rakitt (engelsk syke) og hos voksne en tilstand som betegnes osteomalasi, og som er karakterisert ved smertefull og svak muskulatur særlig i bekkenpartiet.
Les også: Dette er rakitt
Solbeskyttelse viktigst
- Selv om vi bruker solkrem, vil de fleste få dannet nok vitamin D om sommeren. Mange bruker mye mindre solkrem enn det som skal til for å få den oppgitte solfaktoren, og det er ofte deler av huden som ikke blir smurt inn. I tillegg er vi ofte såpass lenge ute i sola, at det blir nok, sier Nilsen.
Les også: Bedre treningseffekt med vitamin D
Hun forteller at med normalt kosthold og normal uteaktivitet om sommeren får vi dekket behovet for vitamin D. Om vinteren må vi få dekket behovet for D-vitamin gjennom kosten.
Når sola er sterk og vi skal være ute, er det derfor solbeskyttelse vi må fokusere på.
Les også: Vis solvett i solen
- Det er lite sol som skal til for å dekke behovet for vitamin D, men det er altfor mange nordmenn som overdriver solingen og blir solbrent. Overdreven soling og gjentatte episoder med solbrenthet bidrar dessverre til den altfor høye forekomsten av hudkreft her i landet, sier hun.
Les også: Unngå fallulykker med D-vitamin