Vi har lest det og hørt det: det handler om trening, kosthold og psykisk helse. Får du dette på plass, kan livet bli både godt og det kan vare lenge.
Utfordringen er når meningene om hvordan det bør gjøres, blir en jungel av velmenende råd.
- Hvis man skal leve lenge, må vi se på to ting: hva er det folk som når en høy alder gjør? Og hva er det som forhindrer oss i å leve lenge, sier lege Wasim Zahid til NHI.no.
Zahid har samlet informasjon om helse og risikofaktorer for uhelse mellom to permer. Han har silet informasjonen som stadig publiseres, slik at vi sitter igjen med det viktigste og det man vet fungerer.
- Det som forhindrer oss i et langt liv, er sykdommer som hjertesykdom, kreft, diabetes og høyt blodtrykk. De som lever lenge, er fysisk aktive, har et godt kosthold og har gode relasjoner til familie og venner, blant annet.
Men hvordan skal vi greie å leve akkurat slik?
Mer om det senere.
Blå soner
Wasim Zahid er lege og spesialist i kardiologi. Han er også skribent, foredragsholder og forfatter, og har blant annet skrevet boka «Hemmeligheten. Slik lever du godt – og lenge».
Det er i denne boka Zahid undersøker hva som skal til for å holde seg frisk, leve godt og bli gammel.
- Et godt liv er flere ting. Det er fravær av sykdom, det er god helse, lykke, glede, tilfredshet, selvrealisering og trygghet – både sosialt og økonomisk. Det er grader av hvor mye man oppfyller disse forskjellige aspektene. Men jo mer som er på plass, jo bedre blir livet, mener han.
Det er noen steder i verden der folk lever veldig lenge. Her er tettheten av hundreåringer høy og befolkningen er generelt friskere enn andre steder i verden. Dette blir kalt «blå soner» og er godt dokumentert gjennom forskning. De blå sonene er Okiawa i Japan, Ikaria i Helles, Sicilia i Italia, et samfunn sør i California i USA og i Nicoya – nordvest i Costa Rica.
Zahid har undersøkt de blå sonene – han ønsket å se om faktorene som kjennetegner livsstilen i disse områdene støttes av forskningen om en god livsstil.
- Jeg ville se om det var noen fellestrekk i disse landene, og det fant jeg. Selv om stedene geografisk ligger langt fra hverandre, har de som bor der enkelte fellestrekk eller visse vaner. De fører en livsstil som gjør at de minimerer risikoen for kreft, hjertesykdom og andre vanlige sykdommer. I disse samfunnene er menneskene moderate i matveien. De spiser seg sjelden stapp mett og de har et kosthold basert på mye planter, belgvekster, ulike kornsorter og mindre kjøtt, forteller Zahid.

I de blå sonene er følgende elementer typiske for de eldres hverdag:
- De har en aktiv livsstil
- De har gode sosiale relasjoner
- De har engasjement, som gir livet mening
- De spiser mye plantebasert kost
- De spiser moderat med mat
- De får nok sol