Reise

Livsstil

Syk ombord på flyet

Ombord i et fly, høyt opp i luften, er kanskje det siste stedet man ønsker å bli syk.
Livsstil

Vaksinekart

Skal du ut på reise? Bruk vårt vaksinekart til å finne ut hvilke vaksiner du bør ha.
Livsstil

Lange reiser øker risikoen for blodpropp

Risikoen for blodpropp dobles etter å ha reist i fire timer eller mer uten at du har beveget deg. Men fortsatt er denne risikoen relativt lav.
Livsstil

Type 1-diabetes og reise

Du kan fortsatt reise både hvor du vil og som du vil, selv om du har diabetes. Men for å få en mest mulig sikker og behagelig tur, kreves det litt planlegging før avreise.
Livsstil

Sex på turistreiser

Feriereiser til utlandet som involverer økt alkoholinntak, hyppig skifte av partnere, og mangel på kondombruk, øker risikoen for seksuelt overførbare sykdommer.
Livsstil

Jet-lag

Verden er inndelt  i ulike tidssoner, noe som kan føre til at vår innebygde, biologiske klokke blir forstyrret ved reiser.
Livsstil

Meslinger og vaksiner - skal du på reise med små barn?

Skal du reise med barn under 15 måneder til land med meslingeutbrudd i sommer?
Livsstil

Ebolainfeksjon

Ebolainfeksjon er en virussykdom med meget høy dødelighet. Den opptrer som regel i epidemier. De fleste rapporterte tilfellene stammer fra 2013-2016 epidemien i Vest-Afrika.
Livsstil

Risiko ved lange flyreiser

For å nå ferieparadiset må vi tilbringe opptil flere og noen ganger mange timer på fly.
Livsstil

Salmonellainfeksjon

Salmonella er en av de mest vanlige årsakene til smittsom magetarminfeksjon. Smitten skjer vanligvis fra matvarer, som oftest er kjøttprodukter årsaken.
Livsstil

Amøbiasis

Amøbiasis er en tropesykdom forårsaket av en protozo. Smitte oppstår ved inntak av mat eller drikke som er forurenset av avføring som inneholder protozoen.
Livsstil

Gode råd om barn og sol

Barns hud trenger ekstra god beskyttelse mot mye sol.
Livsstil

Yersiniainfeksjon

Yersinia-bakterien kan forårsake en tarminfeksjon. Smitten kommer vanligvis fra svin. For de fleste er det en forbigående diaresykdom. Noen få kan utvikle leddsmerter og hudforandringer i etterforløpet.
Livsstil

Campylobacter tarminfeksjon

Infeksjon med Campylobacter er den hyppigst meldte årsaken til akutt diarésykdom i Norge. Folkehelseinstituttet får hvert år melding om 2500-3000 tilfeller av campylobacteriose.
Livsstil

Hepatitt B

Livsstil

Reiseråd for en sykdomsfri ferietur

Tips for å unngå sykdom på ferie vil i stor grad avhenge av hvor du skal reise.
Livsstil

Turistdiaré

Turistdiare er en akutt diaresykdom som skyldes smitte fra forurenset mat og vann.
Livsstil

Forebygg høydesyke - råd til reisende

Det viktigste rådet er å bruke god tid på oppstigningen, lytte til kroppens signaler og ved tvil foreta nedstigning for å se om symptomene bedrer seg.
Livsstil

Schengen medikamentliste

For å ta med seg medikamenter til Schengen-landene må man medbringe tilhørende Schengen-attest.
Livsstil

Borreliose etter flåttbitt

Ved omtrent. 98 prosent av alle flåttbitt skjer det ingen overføring av smitte, og du blir ikke syk. Cirka to av 100 flåttbitt fører til sykdommen som kalles borelliose.
Livsstil

Gulfeber

Man får smitten gjennom myggstikk av smittebærende mygg (Aedes eller Haemagogus). Myggen får smitten i seg ved å suge blod fra mennesker eller aper som er smittet.
Livsstil

Flyreiser og forbehold

Ved visse tilstander har man behov for litt ekstra informasjon før avreise. Hva bør du gjøre hvis du har pacemaker og skal gjennom sikkerhetskontrollen? Hva om du må ha flytende medisiner med deg på flyet? Dette er bare noen av spørsmålene du får svar på i dette dokumentet.