Reise

Livsstil

Syk ombord på flyet

Ombord i et fly, høyt opp i luften, er kanskje det siste stedet man ønsker å bli syk.
Livsstil

Vaksinekart

Skal du ut på reise? Bruk vårt vaksinekart til å finne ut hvilke vaksiner du bør ha.
Livsstil

Lange reiser øker risikoen for blodpropp

Risikoen for blodpropp dobles etter å ha reist i fire timer eller mer uten at du har beveget deg. Men fortsatt er denne risikoen relativt lav.
Livsstil

Diabetes type 1 og reise

Diabetes type 1 skal ikke hindre deg i å reise hvor du vil og som du vil, men for å få en mest mulig sikker og behagelig tur, kreves det litt planlegging før avreise.
Livsstil

Sex på turistreiser

Feriereiser til utlandet som involverer økt alkoholinntak, hyppig skifte av partnere, og mangel på kondombruk, øker risikoen for seksuelt overførbare sykdommer.
Livsstil

Jet-lag

Verden er inndelt  i ulike tidssoner, noe som kan føre til at vår innebygde, biologiske klokke blir forstyrret ved reiser.
Livsstil

Afrikansk sovesyke (trypanosomiasis)

Afrikansk sovesyke skyldes infeksjon med parasitten Trypanosoma brucei. Sykdommen oppstår etter bitt av tsetse-fluen.
Livsstil

Ut på reise: Reisevaksiner

- Hvor du skal og hva du skal gjøre under reisen er avgjørende for hvilke vaksiner du trenger, sier Kristin Grøtte Johansson ved Din Reisevaksine. I dette intervjuet kan du lese om hva du bør gjøre for å forebygge sykdom på reise.
Livsstil

Klorokiner

Klorokinforbindelser har i dag liten plass som malariaprofylakse for turister.
Livsstil

Doksysyklin

Hovedformålet med medikamentell forebygging er å hindre dødsfall på grunn av malaria. Samtidig tilstrebes minst mulig bivirkninger av medikamentene.
Livsstil

Schengenavtalen og medisiner

Bruker du legemidler som klassifiseres som narkotika, krever Schengenavtalen at vi tar med attester for slik bruk, før vi reiser til andre land som deltar i Schengen-samarbeidet.
Livsstil

Hvordan unngå turistdiaré?

Å få diaré når du endelig har kommet deg på ferie, er slett ikke kjekt.
Livsstil

Meflokin (Lariam)

Meflokin er en forebyggende medisin mot malaria.
Livsstil

Malaria

Det er svært sjelden at noen dør i Norge på grunn av malaria. I 2015 beregnet WHO at det var ca. 212 millioner tilfeller av malariasykdom i verden, og ca. 429 000 dødsfall.
Livsstil

Myggstikkforebygging

I tropiske strøk skyldes en rekke sykdommer smitte ved myggstikk. De viktigste sykdommene er malaria, denguefeber, Chikungunyafeber og zikafeber. Å beskytte seg mot myggstikk er avgjørende for å unngå å bli syk.
Livsstil

Atovakvon-proguanil (Malarone)

Atovakvon-proguanil brukes både forebyggende mot og i behandlingen av malaria. Det finnes i handelen som legemidlene Malarone®, Provaqomyl® og Malarone Junior®.
Livsstil

Beredskapspakke, forebygging av malaria

Beredskapspakke til selvbehandling av malaria er kun aktuelt til spesielle reisende som langturseilere, sosialantropologer og andre som skal oppholde langt fra tilgjengelig helsevesen over tid.
Livsstil

Malaria - smitteforebygging

Malaria skyldes en infeksjon med en parasitt som kalles Plasmodium. Smitten overføres ved myggstikk.
Livsstil

Sex på turistreiser

Feriereiser til utlandet som involverer økt alkoholinntak, hyppig skifte av partnere, og mangel på kondombruk, øker risikoen for seksuelt overførbare sykdommer.
Livsstil

Heteslag

Heteslag er en tilstand med sterk økning i kroppstemperatur som følge av at kroppens temperaturregulering ikke fungerer tilstrekkelig i varme omgivelser.
Livsstil

Hvorfor vaksinere?

Vaksiner beskytter det enkelte individ mot smittsomme sykdommer. Ved hjelp av vaksinasjon er det også mulig å utrydde en sykdom.
Livsstil

Høydesyke

Høydesyke er symptomer som oppstår på grunn av manglende tilpasning til det lave oksygentrykket i store høyder.
Livsstil

Eksotiske reisemål og sykdomsrisiko

Hva er risikoen ved å reise til eksotiske steder?