Nyhetsartikkel

Allergisk - og på reisefot?

Er du allergiker og skal på ferie, kreves det litt ekstra planlegging.

Det kan være en utfordring å dra på ferietur om du er allergisk. Men med litt planlegging, går det meste bra.

Les også: Barn på reise og spedbarn på utenlandsreise

Om du reiser med tog, buss eller fly - her er retningslinjene til de enkelte reiseselskapene i Norge:

Offentlig transport

  • Norway bussekspress tillater ikke levende dyr på bussene sine. Unntaket er førerhund for blinde, og polititjenestehund- og redningshund i tjeneste eller under opplæring.
  • NSB tillater dyr, men ikke i sovevogn, spisevogn, rullestol/handicap-kupé eller i barnekupé. Passasjer som ønsker å ta med dyr, må oppgi dette ved billettbestilling for å få plass i en passende avdeling.
  • Hos SAS, Widerøe og Norwegian kan du bestille egen allergibillett. Denne flyavgangen blir sperret for å ta med dyr i kabinen. Det er førstemann til mølla- hvis noen allerede har bestilt billett og gitt beskjed om at de har med dyr, gjelder ikke restriksjonen. Allergikeren må da enten innfinne seg med dyr i kabinen eller finne en annen dyrefri avgang. For å sikre seg billett og unngå altfor store kostnader, lønner det seg derfor å være tidlig ute. Allergibilletten kan ikke bestilles over nett.

Les også: Reiseapotek til sydenturen

Mat må man ha

Har du matallergi, kan du spørre om å få bestille mat du tåler hos enkelte flyselskaper. Men det kan være lurt å ta med ekstra mat for sikkerhets skyld.

Språkproblemer kan gjøre det vanskelig å forklare servitører og kokker hva man er allergisk mot. Norges Astma - og Allergiforbund (NAAF) har satt sammen flere matparlører som du kan ta med deg. Det finnes parlører for allergi mot: egg, melk, fisk, skalldyr, nøtter og hvete.

Les også: Mat og drikke i utlandet

Medisiner på flyet

Medisiner bør oppbevares i håndbagasjen i originalemballasjen med apotekets etikett. Noen velger å medbringe en attest som bekrefter at de bruker denne medisinen.

Les også: Legemidler på utenlandsreise

Undersøk hvilke regler som gjelder for å ta med medisiner til reisemålet ditt.

I november 2006 ble det innført nye sikkerhetsregler for håndbagasje i EU og EØS. Hovedregelen er at det er forbudt å ta med alle former for væske i håndbagasjen. Flytende, halvflytende og kremaktige konsistenser regnes som væske.

I tillegg til posen med toalettartikler kan du ta med medisiner og flytende kost som er nødvendig av helsemessige årsaker for reisen. Dette inkluderer babymat og morsmelkerstatning.

Det er ikke krav om resept eller kopi av legeerklæring, men du må være forberedt på å gjøre rede for at innholdet i beholderne er innenfor reglene, for eksempel ved å smake på innholdet eller ta litt på huden. Medisiner i tablettform omfattes ikke av regelverket.

For regler for å ta med medisiner inn i fly, se www.avinor.no

Les også: Generelle råd om reisemedisin

Andre råd på ferien

  • Er du allergiker bør du gi beskjed ved bestilling av hotell. Allergirom kan være vanskelig å få i utlandet. Røykfritt hotellrom finnes mange steder. På www.naaf.no/hotellguiden finnes en oversikt over 260 overnattingssteder i Norge som tilbyr tilrettelegging for personer med allergi.
  • Er du usikker på forholdene i det landet du planlegge å reise til, kan du sjekke UDs offisielle reiseråd www.landsider.no/traveladvice.
  • Bruk solbriller for å skåne øynene. Brillene beskytter både mot pollen og mot UV-stråler.
  • Følg med på pollenvarslingene for området du er i. Gå inn på www.pollenvarsel.no Sidene www.polleninfo.org gir deg informasjon om spredningen i Europa.
  • Vær oppmerksom på kryssreaksjoner mellom for eksempel frukt og grønnsaker.

Les også: Kjente kryssallergimønstre ved astma og høysnue

Kilde: Norges Astma- og Allergiforbund, www.astmainfo.no