Informasjon

Campylobacter tarminfeksjon

Infeksjon med Campylobacter er den hyppigst meldte årsaken til akutt diarésykdom i Norge. Folkehelseinstituttet får hvert år melding om 2500-3000 tilfeller av campylobacteriose.

God personlig hygiene er viktig
God personlig hygiene er viktig

Hva er Campylobacter tarminfeksjon?

Denne tilstanden er en infeksjon i tarmen med bakterien Campylobacter jejuni eller Campylobacter coli.

Campylobacter tarminfeksjon er en av de mange sykdommene som er blitt vanligere med økende reiseaktivitet. Smitten skjer i noe mer enn halvparten av tilfellene i utlandet eller fra importerte produkter. Infeksjon med Campylobacter er nå den hyppigst meldte årsaken til akutt diarésykdom i Norge. Folkehelseinstituttet får hvert år melding om 2500-3000 tilfeller av campylobacteriose.

Typiske symptomer ved denne infeksjonen er:

  • Feber og influensaliknende symptomer
  • Magesmerter
  • Vanntynn diaré som ofte er blandet med blod og slim

Inkubasjonstiden er oftest ca. 2 dager (1 til 10 dager). Sykdommen varer fra få dager til opptil to uker. 20% har symptomer utover en uke.

Årsak

Campylobacter bakterien skaper en betennelse i tarmslimhinnen. Dette medfører redusert opptak av næringsmidler, og økt utskillelse av vann. Dette arter seg som vandig diare. Risikofaktorer som kan føre til sykdommen:

  • Forbruk av infiserte næringsmidler, særlig fjærfeprodukter, som er kjøpt rått (fryst eller kjølt)
  • Drikke av infisert drikkevann, særlig forurenset/dårlig behandlet overflatevann
  • Daglig kontakt med hund eller katt
  • Spist kjøtt på utendørs grillmåltid
  • Smitte fra person til person gjennom dårlig håndhygiene kan også forekomme

Diagnostikk

Sykehistorien gir mistanke om tilstanden. Diagnosen stilles ved undersøkelse av avføringsprøver fra den syke.

Behandling

Tilstanden går i de aller fleste tilfeller over av seg selv, og det viktigste er derfor å unngå at andre blir smittet. God personlig hygiene er viktig i sykdomsperioden. Dette vil først og fremst si grundig håndvask i forbindelse med toalettbesøk og ved tilbereding av mat. Personer som arbeider med mat eller servering, vil bli sykemeldt av denne grunn.

  • I starten av diare-episode, og ved vedvarende moderate sykdomsbilder anbefales rikelig drikke
    • For barn 2-10 år: 100-200 ml saft etter hver løs avføring
    • For voksne mer drikke enn vanlig
    • For alle: Unngå hypertone leskedrikker eller sportsdrikker, må i tilfelle blandes med like deler vann
  • Ved uttalte plager, og tegn til begynnende utørring anbefales sukker-saltløsning
    • Eksempel: Gem ®, eller
    • Hjemmelaget: ½ ts (2,5 ml) bordsalt, 3 ss (45 ml) sukker i en liter vann

Forebygging

  • Unngå ikke-desinfisert drikkevann
  • Kylling, hamburgere, kjøttkaker og annen farsemat bør være godt gjennomstekt eller kokt
  • Andre kjøttprodukter bør være godt stekt på overflaten
  • Unngå upasteurisert melk
  • Oppbevar maten ved kjøletemperatur (+4°C)
  • Vask hendene etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før matlaging
  • Vask kniver, skjærefjøler og kjøkkenutstyr som er blitt forurenset av råvarer
  • Ved opphold i områder med dårlige hygieniske forhold
    • Unngå ukokte grønnsaker, iskrem, frukt som ikke kan skrelles og vann som ikke selges på flaske
  • Barnehage/dagmamma
    • Barnet kan vende tilbake til barnehagen 2 døgn etter symptomfrihet. Kontrollprøve er ikke nødvendig

Prognose

Tilstanden går normalt over i løpet av noen dager, men 20% av pasientene kan ha symptomer utover en uke. Helt unntaksvis kan infeksjonen vedvare i uker og måneder. Sykehusinnleggelse kan være aktuelt ved spesielt sterke plager.

Vil du vite mer?