Hva er Campylobacter tarminfeksjon?
Denne tilstanden er en infeksjon i tarmen med bakterien Campylobacter jejuni eller Campylobacter coli.
Campylobacter tarminfeksjon er en av de mange sykdommene som er blitt vanligere med økende reiseaktivitet. Smitten skjer i noe mer enn halvparten av tilfellene i utlandet eller fra importerte produkter. Infeksjon med Campylobacter er nå den hyppigst meldte årsaken til akutt diarésykdom i Norge. Folkehelseinstituttet får hvert år melding om 2500-4000 tilfeller av campylobacteriose.
Typiske symptomer ved denne infeksjonen er:
- Feber og influensaliknende symptomer
- Magesmerter
- Vanntynn diaré som ofte er blandet med blod og slim
Inkubasjonstiden er oftest ca. 2 dager (1 til 10 dager). Sykdommen varer fra få dager til opptil to uker. 20 prosent har symptomer utover en uke.
Årsak
Campylobacter-bakterien skaper en betennelse i tarmslimhinnen. Dette medfører redusert opptak av næringsmidler og økt utskillelse av vann. Dette arter seg som vandig diaré. De vanlige årsakene til smitte er:
- Inntak av infiserte næringsmidler, særlig fjærfeprodukter, som er kjøpt rått (fryst eller kjølt)
- Drikke av infisert drikkevann, særlig forurenset/dårlig behandlet overflatevann
- Daglig kontakt med hund eller katt
- Inntatt kjøtt ved utendørs grillmåltid (ufullstendig varmebehandling)
- Smitte fra person til person gjennom mangelfull håndhygiene kan også forekomme
Utbrudd som skyldes forurensing av drikkevann, forekommer. I 2007 var det et slikt utbrudd på Røros, hvor omlag 1500 personer ble smittet. I juni 2019 var det stort utbrudd i Askøy kommune, hvor det også ble registrert to dødsfall.
Diagnostikk
Sykehistorien med magesmerter, feber og diaré gir mistanke om tilstanden. Nøyaktig diagnose stilles ved påvisning av bakterien i avføringsprøver fra den syke.
Behandling
Tilstanden går i de aller fleste tilfeller over av seg selv, og det viktigste er derfor å unngå at andre blir smittet. God personlig hygiene er viktig i sykdomsperioden. Dette vil først og fremst si grundig håndvask i forbindelse med toalettbesøk og ved tilbereding av mat. Personer som arbeider med mat eller servering, vil bli sykemeldt av denne grunn.
- I starten av diaré-episode og ved vedvarende moderate sykdomsbilder anbefales rikelig drikke
- For barn 2-10 år: 100-200 ml saft etter hver løs avføring
- For voksne: Mer drikke enn vanlig
- For alle: Unngå hypertone leskedrikker eller sportsdrikker, må i tilfelle blandes med like deler vann
- Ved uttalte plager, og tegn til begynnende utørring anbefales sukker-saltløsning
- Eksempel: Gem ®, eller
- Hjemmelaget: ½ ts (2,5 ml) bordsalt, 3 ss (45 ml) sukker i en liter vann
- Antibiotikabehandling anbefales kun i unntakstilfeller ved alvorlig forløp eller svært uttalte symptomer
Forebygging
- Unngå ikke-desinfisert drikkevann
- Kylling, hamburgere, kjøttkaker og annen farsemat bør være godt gjennomstekt eller kokt
- Andre kjøttprodukter bør være godt stekt på overflaten
- Unngå upasteurisert melk
- Oppbevar maten ved kjøletemperatur (+4°C)
- Vask hendene etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før matlaging
- Vask kniver, skjærefjøler og kjøkkenutstyr som er blitt forurenset av råvarer
- Ved opphold i områder med dårlige hygieniske forhold
- Unngå ukokte grønnsaker, iskrem, frukt som ikke kan skrelles og vann som ikke selges på flaske
- Barnehage/dagmamma
- Barnet kan vende tilbake til barnehagen 2 døgn etter symptomfrihet. Kontrollprøve er ikke nødvendig
Prognose
Tilstanden går normalt over i løpet av noen dager, men 20 prosent av pasientene kan ha symptomer utover en uke. Helt unntaksvis kan infeksjonen vedvare i uker og måneder. Sykehusinnleggelse kan være aktuelt ved spesielt sterke plager.
Vil du vite mer?
- Campylobacter tarminfeksjon - for helsepersonell