Nyhetsartikkel

Færre innreiserestriksjoner for hiv-positive

Hiv-positive har lenge hatt begrensede reisemuligheter. Nå har både USA og Kina opphevet innreiserestriksjonene, og HivNorge håper flere snart følger deres eksempel.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Mange land har innreiserestriksjoner for hiv-positive. Tyske undersøkelser viser at det bare er et 60-talls land som ikke har innreiserestriksjoner i en eller annen form.

Ifølge HivNorge er det stort sett uproblematisk å reise innen EØS og resten av Europa som hiv-positiv. I land som Armenia, Brunei, Irak, Qatar, Libya, Moldova, Russland, Saudi-Arabia og Sudan, nektes innreise dersom statusen som hiv-positiv er kjent. I Irak, Saudi-Arabia og Sudan kreves hiv-test før innreise. I 23 land risikerer hiv-positive å bli deportert dersom hiv-statusen deres blir kjent.

USA og Sør-Korea fjernet sine restriksjoner den 1. januar 2010, mens Kina fjernet sine restriksjoner i slutten av april 2010.

Risikerte helsen for å skjule hiv-status

- Innreiserestriksjonene har begrenset hiv-positives mulighet til å reise. Mange har for eksempel et ønske om å reise til USA. Før restriksjonene til USA ble opphevet, måtte man som hiv-positiv møte til samtale på den amerikanske ambassaden for å søke om turistvisum. Dersom du fikk innvilget turistvisum, fikk du også et merke i passet som informerte om hiv-statusen din. Mange opplevde det som ubehagelig å ha dette merket stående i passet. Derfor reiste endel uten å informere om at de hadde hiv. Som en konsekvens av dette, valgte enkelte å kutte ut medisiner på turen, for at hiv-statusen ikke skulle bli avdekket. Dette kan ha store helsemessige konsekvenser, forteller Evy-Aina Røe, som er generalsekretær i HivNorge.

De som tok sjansen på å reise til USA uten å ha oppgitt hiv-status, kunne også risikere at USA-turen ble deres siste. For dersom de fikk behov for medisinsk behandling på reisen, og fikk sin Hiv-status avdekket, ville de aldri få et nytt innreisevisum.

Etter at Obama kom til makten i USA, ble de amerikanske innreiserestriksjonene for hiv-positive opphevet.

- Helt unødvendig

Evy-Aina Røe er generalsekretær for HivNorge.
Evy-Aina Røe er generalsekretær for HivNorge.

For hiv-positive er innreiserestriksjonene en slitsom ekstrabelastning.

- Det legges begrensninger som er helt unødvendige. Hvordan forsvarer man dette? Når restriksjonene ble fattet, handlet det om at de ikke ønsket spredning av smitte. Men både Kina og USA har egen smittespredning. Det er veldig spesielt å bli nektet å reise fordi du er hiv-positiv. Noen er så ekstreme at de sender hjem igjen hiv-positive som kommer til landet, sier Røe.

I mars 2009 avga FN sin rapport om innreiserestriksjoner for hiv-positive.

- De er veldig tydelige på at det ikke finnes noen gode grunner til å ha innreiserestriksjoner for hiv-positive. Arbeidsgruppen til FN har vært veldig viktig for å få internasjonal oppmerksomhet rundt temaet, sier Røe.

Håper at flere vil følge etter

At tre store land i løpet av få måneder har opphevet sine innreiserestriksjoner, vil forhåpentligvis gi enda større ringvirkninger.

- Vi håper at dette skal ha en god innvirkning på andre land, og at flere vil følge etter. Det finnes ikke ett godt argument for å opprettholde restriksjonene, sier Røe.

Vil du vite mer?