Informasjon

Flyreiser og type 1-diabetes

Dersom du har diabetes type 1 og skal på lengre eller kortere flyreiser, bør du vite hvordan en slik reise påvirker insulinbehovet ditt - og hvordan insulinet skal oppbevares og medbringes.

Hopp til innhold

Det er selvfølgelig ikke noe problem å reise med fly selv om du har diabetes type 1 og bruker insulin. Men det er en del ting du må passe på. Mye av dette er knyttet til hvordan du skal oppbevare insulin og annet diabetesutstyr på turen.

Første punkt er at insulin ikke skal oppbevares i kofferten - men i håndbagasjen. Hovedårsaken til dette er at ekspedert bagasje kan bli forsinket eller forsvinne, og kan også bli hardhent behandlet ved av- og pålossing. Det er tillatt å medbringe væske som er nødvendig av medisinske årsaker. I følge Luftfartstilsynet gjelder dette medisiner som skal benyttes i løpet av reisen - altså inkludert oppholdet ved reisemålet. Du må fremlegge bevis for medisinens "ekthet", dersom du blir spurt om dette. Ta derfor med deg slik dokumentasjon - f.eks en erklæring (på engelsk) fra legen din, som bekrefter hva slags medisiner og utstyr du må ha med deg. I mange land er det viktig med et offisielt stempel på en slik erklæring - f.eks stempel fra et sykehus.

Ta med originalemballasjen

Ifølge artikkelen Flying with Diabetes i tidsskriftet Clinical Diabetes kan du kun ta med sprøyter og insulinpenner på flyet, dersom ampullene/pakningene med insulin er påklistret de personlige (navn er angitt) doseringsanvisningene som apoteket skriver ut. Ta derfor med original emballasje som vanligvis har påklistret denne merkelappen. Spissene som brukes til blodsukkermålinger må være med hette, og du må ha med et måleapparat for blodsukker der produsentens navn er tydelig. Glukagonsprøyten må også være i original emballasje, og utstyrt med merkelapp fra apoteket. Det kan være fornuftig å pakke diabetesutstyret i egne vesker i håndbagasjen, slik at de er lette å ta frem ved sikkerhetsskontrollen.