Informasjon

Gode råd om barn og sol

Barns hud trenger ekstra god beskyttelse mot mye sol.

Informasjonen er utarbeidet av Kreftforeningen

Ta vare på barnas hud

Uten å ta fra noen gleden over sommer og varme, kommer vi her med råd om barn og sol. Både voksne og barn våkner litt ekstra til live av lyset og varmen fra solen, og det er sunt å være mye ute! Men ikke nødvendigvis sunt å være mye i solen. Barns hud trenger beskyttelse mot mye sol. Forskning viser at solforbrenning i barndom øker risikoen for å få føflekkreft og annen hudkreft i voksen alder, derfor disse rådene.

Barn trenger ekstra beskyttelse

Barn har tynnere hud enn voksne og blir lettere brent i solen. De med naturlig lys hud er mer utsatt enn barn med mørkere hud. Sørg for at barna ikke blir solbrente, huden trenger beskyttelse mot mye sol. Barn med naturlig lys hud, og blondt eller rødblondt hår, er ekstra utsatt for å bli solbrente.

Behold tøyet på

Lett bomullstøy beskytter godt og anbefales fremfor bruk av solkrem. Det er ingen grunn til å kle av barna helt i solen, verken i barnehagen eller på stranden. Fargerike klær beskytter best, og selv i vannet kan de godt beholde en t-skjorte på. Klær med UV beskyttelse kan være bra. Tøy, solhatt og solbriller beskytter mot solen.

Ta pause fra solen mellom klokken 12 og 15

Sørg for at barna kan ta en pause fra solen midt på dagen. Legg gjerne badeturen til ettermiddagen, og la barna leke i skyggen eller inne midt på dagen hvis de ønsker det. Noen minutters sol i uken dekker kroppens behov for D-vitamin.

Gi ungene skygge

Er det muligheter for å søke skygge der ungene oppholder seg? Sørg for at sandkassen får skygge fra et tre eller en parasoll, parasollen kan du gjerne ta med på stranden også. Barn oppsøker ofte skygge hvis de har mulighet for det. Barn under et år bør ikke oppholde seg i direkte sollys. Sett vognen eller leketeppe i skyggen under et tre for de minste.

Bruk solkrem når barna oppholder seg i solen

Hvis barna oppholder seg i solen, bør huden som ikke er beskyttet av tøy, smøres inn med solkrem. Solkremen bør minst ha faktor 15, beskytte både mot UVB og UVA, være vannfast og fotostabil. Solkrem kjøpt på apotek i Norge vil kun ha godkjente tilsetningsstoffer og vil som regel være av høy kvalitetet. Dette samme gjelder ikke nødvendigvis solkrem kjøpt i utlandet, men velkjente merker og apotekvarer er som regel av god kvalitet.

Gjenta innsmøring hver annen time, oftere hvis barna er mye i vannet. Bruk tilstrekkelig solkrem, en huskeregel er én håndfull til én kropp (et barns håndfull til en hel barnekropp). Sørg for at barna ikke blir solbrente! Vær oppmerksom, husk at rødfargen ofte kommer opptil et døgn etter opphold i solen. Timesvise opphold i sterk sol er ikke godt for huden, uansett om man bruker solkrem eller ikke.

Husk at barn trenger ekstra god beskyttelse mot solen når de er i Syden.

Hva vet vi om hudkreft?

Bedre beskyttelse mot solstråler kan forhindre de aller fleste tilfeller av hudkreft. Det er mye man ikke vet om årsakene til at hudkreft oppstår, men den viktigste årsaken man kjenner til, er eksponering for sol. Både solbrenthet og total mengde sol som huden blir utsatt for over lang tid, er årsaker til hudkreft. Antall tilfeller av hudkreft er tidoblet fra 1950-tallet og til nå. Dette henger først og fremst sammen med at vi har endret solingsatferden vår. Tidligere var blek hud moderne, så ble brun hud mote. Folk begynte å legge seg ute i solen i timesvis for å bli brune, og dette sammen med lengre ferier, sydenreiser og påskeutfart til fjellet er årsaker til den voldsomme økningen av hudkreft. Den mest alvorlige formen for hudkreft er føflekkreft (malignt melanom). I 2019 var antall nye tilfeller 1202 menn og 1128 kvinner. Antall døde i 2018 var 307.

Vil du vite mer?