Informasjon

Risiko ved lange flyreiser

For å nå ferieparadiset må vi noen ganger tilbringe mange timer på fly. Det øker risikoen for blodpropp, men det finnes tiltak du kan gjøre for å redusere risikoen for slike hendelser.

I denne artikkelen belyser vi noen av risikoene ved lange flyreiser.

Stadig flere av oss reiser til fjerne feriemål. Flytid på 10-15 timer er ikke uvanlig. Du sitter tett og trangt, rett opp og ned, og med små muligheter til å bevege deg. Inneklemt mellom medpassasjerer kvier du deg for å be andre å reise seg når du føler trang til å strekke litt på bena.

Risiko med stillesitting

Å sitte stille veldig lenge kan være uheldig. Det øker risikoen for blodpropp i bena. Blod hoper seg opp i føttene og leggene dine. Normalt er det slik at blodet som skal tilbake til hjertet, presses oppover i benas blodårer (venene) når muskulaturen i leggen og låret brukes (muskelpumpen). Når vi går eller beveger oss på annet vis, strammes og slappes musklene. Strammingen av musklene fører til at blodårene klemmes sammen. Siden blodårene i leggen og låret har klaffer som hindrer blodet i å strømme tilbake, betyr det at blodet presses i retning mot hjertet - blodet sirkulerer. Men blir du sittende lenge i ro, forstyrres blodomløpet.

Stillestående blod har en tendens til å levre seg og danne en blodpropp. Slike blodpropper hindrer blodstrømmen og skaper en betennelsesreaksjon (dyp venetrombose). I noen tilfeller kan en slik blodpropp løsne og strømme med blodet opp til hjertet og lungene, og den kan forårsake blodpropp i lungene (lungeemboli) - en tilstand som kan være alvorlig.

Uttørking av kroppen gjennom væsketap øker risikoen for blodpropp. Blodet blir "tykkere", det flyter langsommere, og det vil lettere levre seg. Lavt lufttrykk i kabinen gir lavt oksygeninnhold, som også er en disponerende faktor.

Neste side