Nyhetsartikkel

Leprasmitte fra beltedyr

Fortsatt smittes nærmere 250 000 mennesker i året med lepra (spedalskhet). I den vestlige verden er lepra i dag sjelden, men studier viser at smitte ikke bare kommer fra mennesker - det kan også være en zoonose.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ifølge en studie som ble publisert i New England Journal of Medicine i april 2011, er det i sørlige deler av USA flere tilfeller av lepra, hvor innfødte amerikanere og ville beltedyr er smittet av samme leprabakterie.

Forskerne skriver at det i USA blir meldt inn ca. 150 nye tilfeller av lepra i året. De fleste av de som blir smittet, har jobbet eller bodd i land med utbrudd av lepra, og kan ha blitt smittet der. Men ca. en tredjedel ser ut til å ha blitt smittet av en lokal kilde - selv om de ikke husker å ha vært i kontakt med en person som har lepra.

I studien fant forskere en unik gentype/bakteriestamme i 28 av 33 ville beltedyr, og i 25 av 39 amerikanske pasienter som bodde i områder hvor det var mulig å bli utsatt for smitte av bakterien fra beltedyr.

Ønsker du å lære mer om lepra? Les også vår pasientinformasjon - du finner den her.

Kjent risikofaktor i Brasil

Forfatterne konkluderer med at beltedyr er et stort naturlig reservoar for leprabakterien, og at lepra kan være en zoonose i dette området. De advarer derfor mot hyppig kontakt med beltedyr, og mot å tilberede og spise kjøtt fra beltedyr.

Leprasmitte hos beltedyr ble først oppdaget på 1970-tallet, og de må ha ervervet leprabakterien fra mennesker en eller annen gang etter koloniseringen av Amerika.

Foreløpig ser man at en stor andel av beltedyr i sørlige deler av USA er smittet, men det er ikke kjent at beltedyr på østkysten er smittet av lepra. Slik smitte er også påvist i flere land i Sør-Amerika. I Brasil er kontakt med beltedyr allerede en kjent risikofaktor for å bli smittet med lepra.

Stigmatiserende

Lepra er fortsatt kjent som en av de mest stigmatiserende sykdommer vi har. Diagnosen kan føre til angst hos den som er smittet, særlig når smittekilden er ukjent. Beltedyr er det eneste kjente ikke-menneskelige reservoaret for lepra. For mange av de som ikke forstår årsaken til at de har blitt smittet, kan det være en lettelse å finne ut at lepra også er en zoonose, og at det kan være en mulig smittekilde, skriver forfatterne.

Mange tenker nok på sykdommen lepra (spedalskhet) som en sykdom som hører fortiden til. I Norge stemmer dette forsåvidt godt, ifølge Folkehelseinstituttet er det siste meldte tilfellet av lepra i Norge fra 1997. På verdensbasis er tallene anderledes - i 2008 ble det meldt om totalt 249 007 nye tilfeller av lepra. Lepra er i dag mest vanlig i tropiske og semitropiske områder.

Mange europeere fikk et forhold til sykdommen gjennom lesing av suksess-romanen Øya, av Victoria Hislop, som ble utgitt i Norge i 2007.

Vil du vite mer?