Nyhetsartikkel

Malariamyggen tiltrekkes av øl

Er du på ferie i tropene, kan det være lurt å holde seg unna øl.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En ny studie viser at malariamyggen tiltrekkes av mennesker som lukter øl.

Forsøket er utført i Burkina Faso og er nylig publisert i tidsskriftet PLoS ONE.

Både malaria og alkohol kan føre til store helseproblemer. Alkoholforbruket er økende i utviklingsland, og det er viktig å forstå koblingen mellom malaria og alkoholforbruk, skriver forskerne i sin rapport.

To grupper menn

I alt 43 menn deltok i studien. De ble ble inndelt i to grupper: 25 av dem måtte drikke en liter lokalt øl. De resterende 18 drakk vann. 4300 malariamygg deltok også i forsøket.

Mennene ble én etter én plassert i ett av to forseglete telt. Et av teltene stod tomt.

Deretter ble forsøket gjennomført på følgende måte:

Luft fra begge telt ble sugd inn til myggene, som var plassert i en egen boks - men hadde mulighet til å fly videre via et rør. Myggene kunne nå enten fly mot et av teltene – mot vinden – eller bli hvor de var. De myggene som fløy i løpet av en halv time, endte i en av to feller.

Forskerne så at myggen foretrakk å fly mot teltet når de kunne lukte en øldrikker. 65 prosent av myggene som fløy videre, fløy mot det teltet hvor det satt en mann som hadde drukket øl.

Les mer om studien PLoS ONE her

Anbefaler myggnett

- Vi har vist at øldrikkere tiltrekker Anopheles gambiae. Det er først og fremst denne myggarten som sprer malaria i Afrika. Og den stikker om natten. Derfor anbefaler vi at folk sover under et impregnert myggnett når de har drukket øl, sier en av forskerne bak studien, Thierry Lefèvre, til det danske populærvitenskapelige nettmagasinet Videnskab.dk

Han sier at det generelt er en god idé å sove under et myggnett i slike områder, men det er ekstra viktig hvis man har drukket øl.

I tillegg kan det være lurt å tenke på sine omgivelser:

- Hvis du er i nærheten av folk som har drukket øl, vil du trolig ha en høyere risiko for å bli stukket. Derfor er det viktig at ikke bare øldrikkerne, men alle som bor sammen, sover under et myggnett, sier han.

Les også: Eksotiske reisemål og sykdomsrisiko

Ukjent årsak1

Hvorfor malariamyggen foretrekker øldrikkere, har ikke forskerne noe svar på. Tidligere forsøk har vist at mygg også tiltrekkes av høy kroppstemperatur og høy mengde CO2 i luften man puster ut. Men øldrikkerne hadde i denne studien en litt lavere temperatur enn de som drakk vann, og mengden CO2 i utpusten var det samme.

Derfor er det trolig noe i selve drikken som gir mennesket en lukt som myggen liker. Kanskje er det alkoholen, men det kan også være noe annet.

I forskningsrapporten konkluderer forfatterne med at det å drikke øl er en risikofaktor for å få malaria og må integreres i folkehelsas retningslinjer.

Til slutt kan det være verdt å understreke at selv om du drikker en halvliter mens du nyter den afrikanske solnedgangen, betyr ikke det at du får en rasende malariafeber. Men ifølge denne studien øker risikoen for å bli stukket av myggen.

I Europa registreres omtrent 10.000 tilfeller av malariasykdom etter utenlandsreise. Dødeligheten i Europa er på cirka 1 prosent. I Norge rapporteres det om 70-100 tilfeller av importert malaria årlig. Dødsfall på grunn av malaria er svært sjelden i vårt land.

Vil du vite mer?

Kilder

Fagmedarbeidere

Referanser

  1. Lefèvre T, Gouagna L-C, et al. Beer Consumption Increases Human Attractiveness to Malaria Mosquitoes. Plos One 2010; 5: e9546.
  2. www.videnskab.dk