Nyhetsartikkel

Malariavaksine rett rundt hjørnet

Verdens første vaksine mot malaria kan være klar for bruk i 2015.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I en studie publisert i tidsskriftet PLoS Medicine har forskere studert malariavaksinen RTS,S/AS01. Resultatene viste at for hvert 1000. barn som fikk vaksinen, kunne 800 tilfeller av sykdommen forebygges.

Det melder BBC Health.

Malaria er en infeksjon med en parasitt med navnet Plasmodium. Smitten blir overført til mennesker ved myggstikk (Anopheles), og parasittene slår seg ned i de røde blodlegemene i kroppen.

Les også: Malaria - smitteforebygging

Malaria rammer millioner av mennesker over hele verden og fører til mange dødsfall hvert år - de fleste hos barn under fem år som bor i Afrika sør for Sahara.

I 2012 var det 627.000 registrerte dødsfall som følge av malaria verden over. Over 90 prosent av dødsfallene er i Afrika og 77 prosent av dødsfallene er blant barn under 5 år, hovedsakelig på grunn av malaria i hjernen eller anemi (blodmangel).

Halverte malariatilfeller

Foreløpig finnes det ingen godkjent malariavaksine. Men vaksinen RTS,S/AS01 har nå vært til utprøving i flere afrikanske land, og det er den fremste malariavaksinekandidaten. Vaksinen er nå i fase 3, som er den siste fasen av testing før godkjenning.

RTS,S/AS01 er utviklet mot malariavarianten Plasmodium falciparum, som er den mest dødelige typen.

Forskerne inkluderte omtrent 15 000 spedbarn i dette vaksineforsøket: 6537 spedbarn i alderen 6-12 uker og 8923 barn i alderen 5-17 måneder. Alle fikk tre doser av RTS, S eller en kontrollvaksine.

Forskerne undersøkte barna 18 måneder etter siste injeksjon, og de fant ut at blant barna i alderen 5-17 måneder ble antall tilfeller av malaria halvert. Blant spedbarn (fra seks til 12 uker ved første vaksinasjon) ble malariatilfellene redusert med en fjerdedel.

Effekten av vaksinen avtar over tid, men rapporten fastslår at vaksinen har størst effekt i områder med høy forekomst av sykdommen. I enkelte områder får gjerne malariasmittede gjentatte infeksjoner. I noen byer i Kenya viste resultatene derfor at 2000 tilfeller av sykdommen ble forhindret for hvert 1000. barn som fikk vaksinen.

GlaxoSmithKline, som er legemiddelfirmaet bak vaksinen, har nå bedt "European Medicine's Authority" om å godkjenne vaksinen for global bruk.

Les også: Myggstikkforebygging

En milepæl

BBC skriver at denne vaksinen, sammen med andre forebyggende tiltak som myggnett og insektsmidler, vil være et stort skritt i riktig retning for å få kontroll på malariasykdommen.

Brian Greenwood er professor ved "London School of Hygiene and Tropical Medicine", og er en av forskerne bak studien. Han sier til BBC at en malariavaksine vil være et stort sprang framover. Selv om den ikke gir 100 prosent beskyttelse, vil den være svært viktig i områder der det er mye malaria.

Sanjeev Krishna ved St Georges University of London var ikke involvert i forskningen, men sier til BBC at forskningsresultatene er en milepæl, og at dette er svært oppmuntrende resultater. Han sier også at det er spennende å se hvor langvarig beskyttelse vaksinen gir, og hvilket potensial det ligger i en "boost" - en oppfriskningsvaksine.

Kilder

Referanser

  1. The RTS,S Clinical Trials Partnership . Efficacy and Safety of the RTS,S/AS01 Malaria Vaccine during 18 Months after Vaccination: A Phase 3 Randomized, Controlled Trial in Children and Young Infants at 11 African Sites. PLOS Medicine 2014.
  2. http://www.bbc.com/news/health