Informasjon

Reiseapotek til sydenturen

Reiseapoteket til charterturen trenger slett ikke å fylle halve kofferten. Men en del ting kan det være fornuftig å ta med hjemmefra. Skal du til mer eksotiske reisemål, bør nok også reiseapoteket være mer innholdsrikt.

[imported]

Hva du skal ha med deg av medisiner og andre apotekvarer når du reiser utenlands, er selvfølgelig avhengig av hvor du skal. Rådene vi gir i denne artikkelen gjelder først og fremst de vanligste turistmålene - og ikke de mest eksotiske reisemålene.

Pakk livsviktige medisiner i håndbagasjen

Dersom du bruker reseptbelagte medisiner til vanlig, må du selvsagt ta med deg nok av disse. Du bør ikke satse på å kjøpe disse i utlandet - av mange grunner. Blant annet kan legemidler du bruker fast, ha andre salgsnavn i andre land - noe som kan føre til at det blir vanskelig å finne dem igjen. Dessuten trenger du resept fra lokal lege for å kunne hente ut reseptbelagt medisin i det aktuelle landet.

Bruker du livsviktige medisiner, må du huske på å pakke disse i håndbagasjen. Dette er for å unngå å miste dem om bagasjen forsvinner, eller at du må gå lenge uten medisin dersom bagasjen blir forsinket.

Ifølge Statens legemiddelverk vil regelverket rundt det å medbringe legemidler til eget bruk til andre land, variere i de ulike landene.

Bruk originalemballasjen

Land som deltar i Schengen-samarbeidet har blitt enige om felles bestemmelser vedrørende visse sovemidler, beroligende midler og sterke smertestillende midler. Ved bruk av enkelte legemidler, anbefales det å ta med en Schengen-attest.

Ved passering av den norske grensen vil for eksempel en medikamentliste fra apotek, kopi av resept, eller original emballasje fra norske apotek være god nok dokumentasjon. Ikke pakk medisiner i egne/nøytrale pilleesker - bruk originalemballasjen.

Reiseapoteket

Et reiseapotek bør inneholde;

 • Solkrem og aftersun
 • Myggspray og kløestillende middel
 • Kondomer - kondomene du får kjøpt i andre land er ikke alltid av like god kvalitet som de du kjøper hjemme.
 • Reseptfrie smertestillende og febernedsettende medikamenter
 • Stoppende legemiddel som kan brukes ved diarè.
 • Eventuelt reisesyketabletter - om du lett blir bilsyk, sjøsyk eller lignende.
 • Skal du reise langt med fly og har økt risiko for blodpropp, kan du med fordel bruke kompresjonsstrømper.
 • Hydrokortison salve fås kjøpt uten resept og kan være nyttig ved solforbrenning.

Følgende remedier kan du velge eventuelt å kjøpe på stedet eller ha med deg:

 • Sårrens, kompresser, plaster
 • Saks og pinsett
 • Evt. væskeerstatning (i pulverposer).
 • Gnagsårplaster

Undersøk vaksiner i god tid før du reiser til eksotiske områder

Det kan også være en fordel å kjøpe med seg bind, tamponger eller bleier om du har behov for det. Dels for å være sikker på at du får tak i de produktene du er vant til og foretrekker, og dels fordi for eksempel bleier kan være veldig dyre i enkelte populære turistområder.

Går reisen mot mer eksotiske mål, kan også reiseapoteket ha behov for mer eksotisk innhold. Undersøk hva slags vaksiner du må ta i god tid på forhånd, og få tak i forebyggende behandling mot f.eks malaria, eller andre kjente tropesykdommer og infeksjoner, der dette er nødvendig.

Vil du vite mer?