Informasjon

Sex på turistreiser

Feriereiser til utlandet som involverer økt alkoholinntak, hyppig skifte av partnere, og mangel på kondombruk, øker risikoen for seksuelt overførbare sykdommer.

Risikoen for seksuelt overførte sykdommer i ferien som resultat av samleie er økt gjennom eksponering overfor nye seksuelle nettverk, raske skifter av partnere, manglende kondombruk og økt alkoholinntak.

Alkohol svekker den kritiske vurderingsevnen. Og da kan det fort være gjort - du har hatt tilfeldig sex. Særlig på turiststeder og i større byer med et pulserende turist- og forretningsliv foreligger det økt smitterisiko.

Økt risiko for seksuelt overførte sykdommer

Sammenlignet med tilfeldig sex hjemme i Norge er faren for å få en seksuelt overført sykdom klart økt på turistreiser til utlandet. De vanligste seksuelt overførbare sykdommer er klamydia, gonore, syflis, herpes, flatlus, kjønnsvorter (kondylomer), samt hepatitt B og hiv. Samleie med innfødte i tropiske og subtropiske strøk innebærer risiko også for sjeldnere kjønnssykdommer.

Ulike undersøkelser har gitt oss kunnskap om dette fenomenet. Vi vet at flertallet av personer fra utviklede land primært har sex med personer fra andre utviklede land. Blant personer med seksuelt overført sykdom som hadde vært i utlandet de siste tre månedene, anga 25 prosent at de hadde hatt en ny partner mens de var borte og 2/3 anga at de ikke alltid brukte kondom. En annen studie viste at 32 prosent av medisinstudenter hadde samleie med en ny partner mens de var på ferie. Sexturisme med ubeskyttet sex innebærer den høyeste risiko for seksuelt overført sykdom.

Kondom

Det er vanligvis ikke mulig å se hvem som er smittet. Kondom er det eneste middel som gir en viss beskyttelse ved siden av å ikke ha samleie. De færreste land selger kondomer så åpenlyst som i Norden. Og i utlandet stilles ofte ikke de samme krav til kvalitet. Ta derfor med kondomer hjemmefra.

Andre råd

For å vurdere risikoen for seksuelt overført sykdom, er det visse ting du bør vite om det området du besøker, og det er noen forholdsregler du bør følge:

  • Hva er forekomsten av kjønnssykdommer og hiv i det området du skal besøke? Jo høyere forekomst, jo større grunn til forsiktighet!
  • Hva er risikoen for seksuelle overgrep, voldtekt? Aldri gå alene om kvelden og natten på mørklagte og folketomme steder!
  • Enkelte steder eller miljøer er beryktet for å putte dopmidler i drinker (eks. Rohypnol). Et slikt stoff svekker evnen din til å gjøre motstand mot eventuelle seksuelle overgrep. Vær på vakt!
  • Unngå å bli overstadig beruset.
  • Få satt hepatitt B vaksine dersom du over lengre tid skal oppholde deg i et område med økt risiko for slik infeksjon.
  • Ha alltid med deg kondom!

Ta kontakt med lege

Ved minste tegn på utflod, utslett, sår, kløe, hovne lymfekjertler eller svie ved vannlatning bør du umiddelbart søke lege. Du må ikke behandle deg selv med antibiotika eller andre legemidler fordi de forskjellige sykdommer krever spesiell behandling.

Vil du vite mer?

  • Turisme og seksuelt overførte sykdommer - for helsepersonell