Nyhetsartikkel

Sjekk koronasertifikatet før du reiser

Skal du reise til utlandet? Folkhelseinstituttet ber deg om å  sjekke både koronasertifikatet ditt og reglene for innreise i landet du skal inn i.

Skal du ut på reise? Da må du ha koronasertifikatet ditt klart.

Koronasertifikatet hentes frem gjennom Helsenorge-appen og viser om du er vaksinert, om du er immun etter å ha hatt covid-19-sykdom og/eller resultatet hvis du har negativ koronatest.

Du kan vise fram sertifikatet digitalt, laste det ned på mobil, PC eller nettbrett eller ta en utskrift av sertifikatet på papir.

Sjekk dette!

Folkehelseinstituttet (FHI) ber de som skal ut å reise nå, om å sjekke følgende punkter: 

  • Er opplysningene riktige?
  • Stemmer antall vaksinedoser, står det for eksempel «2 av 2» når du er fullvaksinert med Pfizer- eller Moderna-vaksinen?

FHI skriver på sine nettsider at "om du er dokumentert fullvaksinert i Norge etter de første to dosene med Pfizer eller Moderna-vaksinen, vil noen land ikke akseptere koronasertifikatet før det er gått en eller to uker etter siste vaksinasjon. Sjekk reglene for landet du skal til på Reopen EU eller Reiseklar-appen".

Det er altså ulike regler i ulike land. Forskjellene kan blant annet handle om krav om vaksinedoser, godkjent mellomrom mellom vaksinedoser eller antall uker etter dose to får å få innreise.

Hva med barna?

For å få status som fullvaksinert i koronasertifikatet, trenger man to doser, så sant man ikke har gjennomgått covid-19. 

Ifølge FHI gjelder dette også barn og unge selv om den medisinske anbefalingen er kun én dose. 

FHI skriver at for øyeblikket er de norske reglene for koronasertifikat de samme uansett alder, det vil si at dosen barna tilbys vises som 1 av 2. Den vaksinerte regnes som beskyttet f.o.m 3 uker t.o.m 14 uker etter første vaksinedose.

Videre skrive FHI: "Kontrollsiden for grensepassering (EU/EØS) vil etter én dose ha en QR-kode der dosen vises som 1 av 2, når man eventuelt får andre dose vil QR-koden vise siste dose som 2 av 2. Det er kun noen få land som vil akseptere QR-koden med 1 av 2 for innreise. Med andre ord vil 12-15-åringer i all hovedsak ikke kunne reise på like vilkår som fullvaksinerte. Vi anbefaler alle å sette seg inn innreisereglene til landet de skal reise til (ved reiser i Europa for eksempel gjennom Re-open EU nettsidene)."

Kilder

Referanser

  1. https://www.fhi.no/nyheter/2021/sjekk-koronasertifikatet-for-du-reiser/
  2. https://www.fhi.no/om/koronasertifikat/til-helsepersonell-vanlige-problemstillinger-om-koronasertifikat/#koronasertifikatfor-1617-aaringer