Nyhetsartikkel

Stort utbrudd av Vestnilvirus-infeksjon

I august 2012 har det oppstått et utbrudd av Vestnilvirus-infeksjon i USA, som ser ut til å bli den verste epidemien av denne sykdommen i USA noensinne.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Vestnilvirusinfeksjon er en infeksjonssykdom som først og fremst forekommer i Midt-Østen, Asia og Afrika. Fra 1999 har sykdommen også blitt utbredt i USA og Canada, og det har vært flere mindre epidemier i europeiske land.

Infeksjonen er vanligvis mild og ufarlig. Det er beregnet at ca. 80 prosent av dem som smittes, ikke utvikler tegn til sykdom. Ca. 20 prosent får influensalignende plager. Hos ca. 1 prosent av dem som smittes med dette viruset, kan det oppstå alvorlige infeksjoner i hjernen. Det er først og fremst eldre eller personer med svekket immunitet på grunn av annen sykdom, som risikerer den alvorlige formen.

Alle som er ute, risikerer smitte

I august 2012 har det oppstått et utbrudd i USA, som kan vise seg å bli den verste epidemien med dette viruset noensinne i USA. Ifølge Centers for Disease Control and Prevention (CDC), var det i midten av august meldt om 47 (66 pr. 30/8) dødsfall i forbindelse med dette utbruddet. Alle som er ute og i aktivitet i utsatte områder, risikerer smitte. Dette gjelder særlig i skumringen og ved soloppgang, når myggen - som er smittebærer for dette viruset - er mest aktiv.

Risikoen for infeksjon øker ved visse tilstander. Dette gjelder blant annet kreft, diabetes, høyt blodtrykk, nyresykdom, og personer som har fått transplantert organer. Personer over 50 år har høyere risiko for å utvikle mer alvorlige sykdom.

Hetebølgen kan ha forårsaket utbruddet

Antallet smittede i USA steg fra 693 til 1118 i løpet av en uke i august 2012. Texas er episenteret for utbruddet, med 537 rapporterte tilfeller og 19 dødsfall. Man vet ikke hvorfor dette store utbruddet har oppstått, men mistenker at hetebølgen denne sommeren er en sannsynlig årsak. Laboratorieeksperimenter viser at høyere temperaturer øker overførbarheten av viruset.

Blant de 1118 har 44 prosent oppgitt at de hadde feber, mens resten hadde tegn på reaksjoner fra nervesystemet - særlig hjernebetennelse og hjernehinnebetennelse. Andelen døde blant de med sykdom som rammet nervesystemet i kroppen, oppgis til 10 prosent. Sannsynligvis er det en betydelig underrapportering av tilfeller med kun feber som symptom. Bare 1 av 150 som er infisert med viruset, utvikler denne alvorlige varianten av sykdommen, og nesten alle disse ender opp på sykehus.

Ingen vaksine eller behandling

Foreløpig kan ikke utbruddet bekjempes på andre måter enn ved å forebygge myggstikk: spraye mygg med insektsmiddel, og oppfordre til å bruke myggstift i utsatte områder. I tillegg blir amerikanere oppfordret til å tømme ut stillestående vann som blir stående i bøtter og lignende, ettersom dette er gode ynglesteder for mygg.

Det finnes ingen vaksiner mot viruset, og heller ingen behandling, annet enn støttende tiltak som sykehusinnleggelse, intravenøs væske, støtte til pustefunksjon, og forebygging av sekundære infeksjoner for de med mer alvorlig virusinfeksjon.