Informasjon

Hvordan unngå turistdiaré?

Å få diaré når du endelig har kommet deg på ferie, er slett ikke kjekt.

Trøsten får være at sykdommen vanligvis går over av seg selv på mindre enn fem døgn.

Hva er turistdiaré?

Begrepet turistdiaré benyttes i sammenhenger hvor en person som er ute og reiser, ganske brått får diaré (hyppige tynne avføringer). Tilstanden skyldes som oftest bakterier (eks. E. coli, Salmonella, Shigella og Campylobacter), men kan også fremkalles av virus og parasitter. Symptomene preges av diaréen, men de kan også omfatte kvalme, oppkast og eventuelt feber. Diaréen kan i enkelte tilfeller være slimete og blodtilblandet.

Tilstanden krever sjelden behandling, og det er normalt at diaréen går over i løpet av noen få dager.

Risiko

Opphold under dårlige hygieniske forhold gir risiko for utvikling av diaré. Risikoen er høyest i land i Afrika, Sør- og Mellom-Amerika, Midtøsten og Asia.

Årsak

Overføring av smitte via vann er vanlig. Dette kan være vann du drikker, vann i isbiter eller vann brukt til å vaske grønnsaker og frukt. Andre smitteveier er via personer som har tatt i maten du spiser, eller via mat som ikke er tilstrekkelig kokt eller stekt.

Tips for å unngå turistdiaré

  • Bruk vann du får kjøpt på flaske, både som drikke og til tannpuss
  • Ikke bruk isbiter i drikke såfremt du er sikker på at de er laget av rent vann
  • Unngå meieriprodukter som ikke er pasteurisert
  • Skrell grønnsaker og frukt (skrell dem selv)
  • Ikke spis salat
  • Spis bare mat som er godt kokt eller stekt
  • Unngå mat fra boder på gaten

Behandling

Ved kraftig diaré kan kroppen få underskudd på væske (dehydrert). Drikk derfor rikelig med vann tilsatt sukker og litt salt. Egne blandinger av sukker og salt som skal tilsettes vann, får du kjøpt på apoteket. Disse kan du ta med deg på reisen.

Stoppende midler som for eksempel Loperamid/Imodium® bør man unngå, såfremt du ikke er avhengig av å få stoppet diaréen, f.eks. på grunn av flyreisen hjem. Ellers er det som regel en fordel å la naturen gå sin gang, la tarmen "tømme" seg for de sykdomsfremkallende bakterier eller virus. Hvis du likevel benytter stoppende midler, skal de ikke brukes lenger enn i 48 timer, og ved blodig diaré skal de ikke benyttes i det hele tatt.

Antibiotika er sjelden nødvendig, og det kommer kun på tale ved alvorlig diaré. De aller fleste tilfeller av turistdiaré er som sagt milde, og går over av seg selv.

Hvis du får høy feber eller feber som varer lenger enn et par dager, samt hvis du har diaré i mer enn 14 dager, bør du søke lege. Det samme gjelder diaré tilblandet blod eller slim som varer mer enn noen få dager.

Vil du vite mer?

  • Turistdiaré