Informasjon

Diabetes type 1 og reise

Diabetes type 1 skal ikke hindre deg i å reise hvor du vil og som du vil, men for å få en mest mulig sikker og behagelig tur, kreves det litt planlegging før avreise.

Ifølge boken Type 1-diabetes blant barn og unge (av Ragnar Hanås), er det ingen reisemål eller transportmidler som er umulige for en med type 1 diabetes. Det viktigste er å måle blodsukkeret hyppig og justere insulindosene etter behov. Mye stillesitting i fly, bil, båt, tog eller lignende, og mat med mer karbohydrater, kan gi høyere blodsukker. I tillegg kan følelsene virke inn på blodsukkeret vårt, og spenning eller stress kan føre til et høyere blodsukker enn normalt.

Større inntak av alkohol enn vi vanligvis har, kan også gi et endret insulinbehov. Det anbefales å vise måtehold ved inntak av alkohol - for å redusere risikoen for alvorlige følingsepisoder.

Les også: Diabetes og alkohol

Før du reiser

Før du reiser, bør du få tak i et internasjonalt identifikasjonskort for personer med diabetes. Dette utgis av Diabetesforbundet. Du bør også undersøke om reiseforsikringen din dekker de behovene du har, eller om du trenger en ekstraordinær reiseforsikring. Reiser du i Europa, bør du få tak i Europeisk helsetrygdekort fra HELFO. Bruk vårt vaksinekart til å finne ut hvilke vaksiner som er anbefalt ved ditt reisemål. Ta vaksinene i god tid før avreise.

Diskuter med legen din hvordan du skal forholde deg dersom du får diarè, oppkast eller feber, og ta med medisin som forebygger/behandler diarè (Imodium).

Neste side