Psykisk egenpleie

Psykisk helse

Å være pårørende - rus og psykisk sykdom

Som pårørende til mennesker med psykisk sykdom eller rusproblemer, kan det være godt å finne likesinnede å dele tanker og erfaringer med. Mange lurer også på hvor de kan henvende seg for å få hjelp. Les mer om dette her.
Psykisk helse

Å miste en kjær

Opplevelsen av at noen vi er glade i dør, er kanskje det tøffeste og vanskeligste livet har å by på. Det er en port som lukkes, en mulighet som går tapt. Omstendighetene rundt dødsfallet kan være mange, men de kan vi ikke gjøre noe med. Alt vi kan gjøre er å førsøke å karre oss videre i livet – uten vår kjære.
Psykisk helse

Magnesium hjelper mot depresjon

Magnesiumtilskudd på toppen av annen behandling kan hjelpe mot depresjon.
Psykisk helse

Hva er et krisesenter?

Opplever du vold i nære relasjoner? Eller trenger du noen å snakke med? - Alle som føler de har behov, skal kunne benytte seg av krisesenteret - kvinner, foreldre med barn og menn. Dette er et lavterskeltilbud, sier daglig leder ved Krisesenteret i Nord-Trøndelag, Inger Lise Svendgård.
Psykisk helse

Fugletitting er bra for helsen

Folk som bor i nabolag med mer fugler, busker og trær har mindre sannsynlighet for å lide av angst, stress og depresjon.
Psykisk helse

Hvorfor føler vi sjalusi?

Sjalusi er ikke bare et grønnøyd monster, men også en naturlig del av parforholdet. For hva er egentlig sjalusi, og hva forårsaker denne følelsen?
Psykisk helse

Mangel på søvn øker risikoen for angst

Barn som opplever mangel på søvn har større risiko for å utvikle depresjon og angst senere i livet.
Psykisk helse

Pårørende blir ofte selv utslitte og syke

Pårørende kan være en uunnværlig ressurs som kjemper ved siden av sine kjære. Men er du pårørende, kan du selv ha behov for hjelp til å ta vare på deg selv.
Psykisk helse

Tjukk og fornøyd med seg selv

- Jeg fant ut at det er greit å like seg selv, og samtidig være tjukk, sier Aud Jektvik fra Tromsø.
Psykisk helse

Du kan lære å mestre egne følelser

Hvordan få bedre kontroll på følelseslivet? Psykologiprofessor Rolf Reber guider oss gjennom triksene i denne artikkelen.
Psykisk helse

Frivillig arbeid gir bedre mental helse

Å delta i frivillig arbeid ser ut til å være forbundet med god mental helse og velvære hos eldre og middelaldrende. Hos personer under 40 år fant forfatterne av den aktuelle studien ingen slik sammenheng.
Psykisk helse

Hjelper det å gråte?

Ulike studier har vist forskjellige effekter av gråt. Studier der deltagere rapporterer om tidligere erfaringer viser at det kan bedre humøret, mens laboratoriestudier har vist at det forverrer humøret. I denne studien ønsket forfatterne å se nærmere på disse motsetningene.
Psykisk helse

Bedre med musikk

Å lytte til musikk kan bidra til mindre smerte og angst i perioden like etter en operasjon.
Psykisk helse

Godt humør smitter - men ikke depresjon

Et godt sosialt nettverk kan hjelpe deg gjennom en depresjon - eller til å unngå en depresjon. Har du en venn som er deprimert, er det derimot ikke større sjanse for at du selv blir deprimert.
Psykisk helse

Kognitiv terapi best ved sosial angst

En metaanalyse konkluderer at kognitiv terapi gir best effekt ved sosial angst. Mangel på behandlere som behersker kognitiv terapi, fører likevel til at de få som får behandling for tilstanden, oftest får medisiner.
Psykisk helse

Helsegevinst av lykke

Å være lykkelig gir god helse. Men hva gjør egentlig lykke med kroppen?
Psykisk helse

Dette er mindfulness

Mindfulness bejubles av mange. Men hva er det egentlig? Les vårt intervju med psykologiprofessor Per-Einar Binder.
Psykisk helse

Mindfulness kan fungere like godt som medisiner for å forebygge depresjon

Som behandlingsform kan mindfulness virke like godt som antidepressiver.
Psykisk helse

7 tips for god hjernehelse

Kognitive evner svekkes med alderen hos oss alle. Men det finnes råd som kan hjelpe deg å holde hjernen sprek.
Psykisk helse

Bedre læring med hund i klasserommet

Vil det å ha en hund i klasserommet bedre eller forverre konsentrasjonen til skolebarn? Og vil en robothund gi like god effekt som en ekte hund?
Psykisk helse

Nettbasert kognitiv behandling

Veiledet internettbehandling ved lidelser som sosial angst og panikklidelse kan gi vel så gode resultater som annen behandling som blir gitt ansikt til ansikt. I Norge er det få helseregioner som gir dette tilbudet, men i Helse Bergen er dette et etablert og effektivt program.
Psykisk helse

Hvorfor er trening bra ved depresjon og stress?

Det er godt kjent av fysisk aktivitet har en gunstig effekt på hjernen ved blant annet depresjoner og stress. Men hvorfor er det slik?
Psykisk helse

Billetter til lykke

Dersom målet er å oppnå størst mulig grad av lykke, er gleden ved opplevelser større enn kjøp av materielle ting. Opplevelsesgleden starter lenge før opplevelsen, og varer lenge etterpå.
Psykisk helse

Botox - effektiv behandling av depresjon?

Studier har vist at det å injisere botox i sinterynken ved neseroten, kan redusere depresjonssymptomer med hele 47 prosent på seks uker.
Psykisk helse

Hvordan blir vi mest mulig lykkelige?

Hvordan kan vi bruke tid og penger på å bli mest mulig lykkelig? En ny studie har undersøkt hva som skaper lykke og hvordan dette endrer seg med alderen.
Psykisk helse

Slik kan du snu en dårlig dag

Føler du at verden er i mot deg? En tur i skogen, eller en ukentlig liste over hva du har å være takknemlig for, kan være med på å gjøre livet ditt bedre.
Psykisk helse

Hjelper ungdom å møte motgang på en god måte

I denne artikkelen finner du lenker til gode informasjonsvideoer som viser hvordan man kan møte motgang og vanskelige situasjoner på en god måte, og en opplæringsfilm om temaet for fagpersoner som jobber med barn og unge.
Psykisk helse

Mer følsom enn de fleste?

Blir du uvel av å være i et rom hvor et annet menneske er veldig sint - selv om dette ikke angår deg? Gråter du over avisreportasjer om triste hendelser, og lar dette plage deg i lang tid? Kanskje er du en høysensitiv person - ekstra følsom på alle områder.
Psykisk helse

Kan riktig tarmflora forebygge angst?

Når du har vondt i magen, sendes denne beskjeden til hjernen. Men visste du at slike beskjeder også kan sendes motsatt vei?
Psykisk helse

Best å være snill

Å gjøre snille ting mot andre gir bedre selvfølelse og øker populariteten blant jevngamle, viser en studie av barn i 9-11 års-alder.