Psykisk egenpleie

Psykisk helse

Trening: god behandling ved spiseforstyrrelser

En ny, norsk studie viser at trening og kostholdsveiledning som behandling av spiseforstyrrelser er minst like effektivt som kognitiv terapi.
Psykisk helse

Psykisk stress og akne

Mange personer som har akne, oppgir at de har dårligere livskvalitet på grunn av det de opplever som sosial stigma knyttet til tilstanden.
Psykisk helse

Selvhjelpskurs i kognitiv terapi

Psykolog Magnus Nordmo har utviklet selvhjelpskurs i kognitiv terapi for depresjon, panikkangst, sosial angst, og søvnvansker. Kursene er gratis og tilgjengelig for alle på NHI.no
Psykisk helse

Ønsker å oppnå filter-utseende

I dag er bruken av ulike bilderedigeringsverktøy og filter utbredt. Stadig flere oppsøker kirurger med ønske om å se ut som redigerte versjoner av seg selv, men bildene de presenterer viser ofte et utseende som er uoppnåelig.
Psykisk helse

Selvhjelpskurs for psykiske lidelser

Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og helsenettsiden NHI.no kan nå tilby gratis selvhjelpskurs for pasienter som ønsker behandling for søvnvansker, sosial angst, panikkangst eller depresjon.
Psykisk helse

Psykiske lidelser: Hjelper flere med å hjelpe seg selv

Psykolog Magnus Nordmo har laget ti selvhjelpskurs i behandlingsformen kognitiv terapi, for lidelser som depresjon, panikkangst, sosial angst og søvnvansker. Disse kursene er gratis og tilgjengelig for alle. - Det handler om å få fram egenkraften, sier Nordmo.
Psykisk helse

Slik kan du snu en dårlig dag

Føler du at verden er i mot deg? En tur i skogen, eller en ukentlig liste over hva du har å være takknemlig for, kan være med på å gjøre livet ditt bedre.
Psykisk helse

Urovekkende mange unge jager etter den perfekte kroppen

- I dag er det jaget etter den definerte kroppen som gjelder. Et ideal få kan nå. Bak står store aktører som tjener penger på unge menneskers misnøye med egen kropp, sier Christine Sundgot-Borgen og Kethe Marie Elgesem Engen. I denne artikkelen gir de  råd om å unngå det uheldige kroppsfokuset.
Psykisk helse

Å være pårørende - rus og psykisk sykdom

Som pårørende til mennesker med psykisk sykdom eller rusproblemer, kan det være godt å finne likesinnede å dele tanker og erfaringer med. Mange lurer også på hvor de kan henvende seg for å få hjelp. Les mer om dette her.
Psykisk helse

Å miste en kjær

Opplevelsen av at noen vi er glade i dør, er kanskje det tøffeste og vanskeligste livet har å by på. Det er en port som lukkes, en mulighet som går tapt. Omstendighetene rundt dødsfallet kan være mange, men de kan vi ikke gjøre noe med. Alt vi kan gjøre er å førsøke å karre oss videre i livet – uten vår kjære.
Psykisk helse

Magnesium hjelper mot depresjon

Magnesiumtilskudd på toppen av annen behandling kan hjelpe mot depresjon.
Psykisk helse

Hva er et krisesenter?

Opplever du vold i nære relasjoner? Eller trenger du noen å snakke med? - Alle som føler de har behov, skal kunne benytte seg av krisesenteret - kvinner, foreldre med barn og menn. Dette er et lavterskeltilbud, sier daglig leder ved Krisesenteret i Nord-Trøndelag, Inger Lise Svendgård.
Psykisk helse

Fugletitting er bra for helsen

Folk som bor i nabolag med mer fugler, busker og trær har mindre sannsynlighet for å lide av angst, stress og depresjon.
Psykisk helse

Hvorfor føler vi sjalusi?

Sjalusi er ikke bare et grønnøyd monster, men også en naturlig del av parforholdet. For hva er egentlig sjalusi, og hva forårsaker denne følelsen?
Psykisk helse

Mangel på søvn øker risikoen for angst

Barn som opplever mangel på søvn har større risiko for å utvikle depresjon og angst senere i livet.
Psykisk helse

Pårørende blir ofte selv utslitte og syke

Pårørende kan være en uunnværlig ressurs som kjemper ved siden av sine kjære. Men er du pårørende, kan du selv ha behov for hjelp til å ta vare på deg selv.
Psykisk helse

Tjukk og fornøyd med seg selv

- Jeg fant ut at det er greit å like seg selv, og samtidig være tjukk, sier Aud Jektvik fra Tromsø.
Psykisk helse

Du kan lære å mestre egne følelser

Hvordan få bedre kontroll på følelseslivet? Psykologiprofessor Rolf Reber guider oss gjennom triksene i denne artikkelen.
Psykisk helse

Frivillig arbeid gir bedre mental helse

Å delta i frivillig arbeid ser ut til å være forbundet med god mental helse og velvære hos eldre og middelaldrende. Hos personer under 40 år fant forfatterne av den aktuelle studien ingen slik sammenheng.
Psykisk helse

Hjelper det å gråte?

Ulike studier har vist forskjellige effekter av gråt. Studier der deltagere rapporterer om tidligere erfaringer viser at det kan bedre humøret, mens laboratoriestudier har vist at det forverrer humøret. I denne studien ønsket forfatterne å se nærmere på disse motsetningene.
Psykisk helse

Bedre med musikk

Å lytte til musikk kan bidra til mindre smerte og angst i perioden like etter en operasjon.
Psykisk helse

Godt humør smitter - men ikke depresjon

Et godt sosialt nettverk kan hjelpe deg gjennom en depresjon - eller til å unngå en depresjon. Har du en venn som er deprimert, er det derimot ikke større sjanse for at du selv blir deprimert.
Psykisk helse

Kognitiv terapi best ved sosial angst

En metaanalyse konkluderer at kognitiv terapi gir best effekt ved sosial angst. Mangel på behandlere som behersker kognitiv terapi, fører likevel til at de få som får behandling for tilstanden, oftest får medisiner.
Psykisk helse

Helsegevinst av lykke

Å være lykkelig gir god helse. Men hva gjør egentlig lykke med kroppen?
Psykisk helse

Dette er mindfulness

Mindfulness bejubles av mange. Men hva er det egentlig? Les vårt intervju med psykologiprofessor Per-Einar Binder.
Psykisk helse

Mindfulness kan fungere like godt som medisiner for å forebygge depresjon

Som behandlingsform kan mindfulness virke like godt som antidepressiver.
Psykisk helse

7 tips for god hjernehelse

Kognitive evner svekkes med alderen hos oss alle. Men det finnes råd som kan hjelpe deg å holde hjernen sprek.
Psykisk helse

Bedre læring med hund i klasserommet

Vil det å ha en hund i klasserommet bedre eller forverre konsentrasjonen til skolebarn? Og vil en robothund gi like god effekt som en ekte hund?
Psykisk helse

Nettbasert kognitiv behandling

Veiledet internettbehandling ved lidelser som sosial angst og panikklidelse kan gi vel så gode resultater som annen behandling som blir gitt ansikt til ansikt. I Norge er det få helseregioner som gir dette tilbudet, men i Helse Bergen er dette et etablert og effektivt program.
Psykisk helse

Hvorfor er trening bra ved depresjon og stress?

Det er godt kjent av fysisk aktivitet har en gunstig effekt på hjernen ved blant annet depresjoner og stress. Men hvorfor er det slik?