Nyhetsartikkel

Forskere har funnet en måte å oppdage en narsissist

Finske forskere har eksperimentert seg fram til en måte å oppdage om en person har en narsissistisk personlighetsforstyrrelse.

Narsissistisk personlighetsforstyrrelse er en tilstand der man tror man er bedre enn alle andre. Dette gir problemer som preger livet, forholdet til andre og hverdagen. De kan tenke, føle og oppføre seg på måter som skader dem selv eller andre. 

Selvsagt er det ikke lett å identifisere om en annen person har en narsissistisk personlighetsforstyrrelse, spesielt ikke i forbindelse med de første møtene.

En ny studie utført av forskere i Helsinki i Finland har funnet et signalement som er felles for personer med narsissistisk personlighetsforstyrrelse og som kan være til hjelp til å identifisere dem.

Studien er publisert i tidsskirftet Psychophysiology.1

Oppgaver og kritikk

57 personer deltok i studien - alle med en tidligere identifisert narsissistisk personlighet - i alderen mellom 18 og 44 år.

Alle deltagerne ble bedt om å utføre en rekke utfordrende kognitive oppgaver. Deretter festet forskerne sensorer til deler av forsøkspersonenes ansikter.

Neste steg var at deltagerne skulle få høre kritikk rundt hvordan de hadde mestret oppgavene. Noen fikk mye skryt, andre fikk en nøytral tilbakemelding og en tredje gruppe fikk negative tilbakemeldinger. Alle de frivillige ble deretter spurt om hva de syntes om oppgavene de hadde utført og tilbakemeldingene de fikk.

Små reaksjoner i ansiktsmusklene

Resultatene viste at deltagerne som hadde fått dårlig kritikk og negative tilbakemeldinger ubevisst skjulte reaksjoner i ansiktsmuskelen: De viste økt muskelaktivitet i ansiktet, spesielt i muskler relatert til uttrykk for sinne og frustrasjon, når de mottok negativ tilbakemelding.

Dette antyder at personer med høye nivåer av narsissisme kan prøve å skjule sin negative følelsesmessige respons på negativ tilbakemelding.

Men denne reaksjonen i ansiktsuttrykket varte bare i en brøkdel av et sekund. Dette kan sammenlignes med det man i poker ville kalle en "tell" - altså bittesmå endringer i adferden.

For de som vurderer å innlede et forhold til en person med narsissistisk personlighet, kan slike små reaksjoner i ansiktet være en advarsel - for de små trekkene kan observeres om man ser nøye etter. 

Kilder

Referanser

  1. Harjunen J V, Krusemark E, et.al . Under the thin skin of narcissus: Facial muscle activity reveals amplified emotional responses to negative social evaluation in individuals with grandiose narcissistic traits. Psychophysiology, 2023. onlinelibrary.wiley.com
  2. Eric W. Dolan, Narcissistic individuals exhibit amplified threat-related facial muscle activity in response to negative feedback, PsyPost, 2023 onlinelibrary.wiley.com