Nyhetsartikkel

Eldre som hører dårlig, har økt risiko for depresjon

Eldre med hørselstap har større risiko for å bli deprimerte enn de som hører normalt. Med dårlig hørsel er det lett å unngå sosiale sammenhenger. Det  er vanskelig å forstå andre og følge med i samtaler.

Temaside om Korona

En metaanalyse publisert i tidsskiftet The Gerontologist1, viser at eldre som hører dårlig i større grad enn andre har risiko for å bli deprimerte. 

45 prosent av mennesker mellom 60 til 69 år og 90 prosent av eldre over 80 år lider av hørselstap, ifølge forfatterne bak studien. 

For å vurdere sammenhengen mellom hørselstap og depresjon analyserte forskerne data fra 35 tidligere studier. Over 147 000 deltagerne over 60 år er inkludert i analysen.  

Les mer om studier her i The Gerontologist

Unngår sosiale samlinger

- Vi vet at eldre voksne med hørselstap ofte trekker seg fra sosiale tilstelninger siden de har  problemer med å høre hva andre sier, særlig ved mye støy. Dette kan føre til følelsesmessig og sosial ensomhet, sier forsker Blake Lawrence fra Ear Science Institute i Australia til Reuters Health2.  

- Vi vet også at eldre voksne med hørselstap har større risiko for å oppleve mild kognitiv tilbakegang og problemer med å fullføre daglige aktiviteter. Dette kan få en ytterligere negativ innvirkning på livskvaliteten og øke risikoen for å utvikle depresjon, sier han.

Bør søke hjelp

David Loughrey er forsker ved Global Brain Health Institute ved Trinity College i Dublin. Han er ikke delaktig i studien, men sier til Reuters at selv om studien ikke undersøkte om behandling av hørselstap kan forhindre depresjon, bør folk søke hjelp for sine hørselsproblemer.

Han sier at hørselstap kan føre til utfordringer i det daglige: det gjør det sosiale livet problematisk og kan føre til tretthet siden det er krevende å forstå det som sies, sier Loughrey.

- Hvis noen opplever problemer på grunn av hørselstapet eller er bekymret for sin mentale helse, bør de søke medisinsk hjelp, understreker han til Reuters. 

Kilder

Referanser

  1. Lawrence B, Jayakodi D, et.al. Hearing Loss and Depression in Older Adults: A Systematic Review and Meta-analysis. The Gerontologist 2019. doi.org
  2. https://www.reuters.com/article/us-health-hearingloss-depression/hearing-loss-tied-to-increased-risk-for-depression-idUSKCN1RT2HS