Nyhetsartikkel

Dataspillavhengighet blir en egen diagnose

I mai 2019 ble dataspillavhengighet (Gaming Disorder) offisielt anerkjent som en medisinsk tilstand i den nyeste versjonen av Verdens Helseorganisasjons International Classification of Diseases (ICD-11).

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I 2018 stemte Verdens helseorganisasjon for å inkludere dataspillavhengighet som en egen tilstand i International Classification of Diseases (ICD). Ved Verdens helseorganisasjons World Health Assembly som ble avholdt i mai 2019, ble dette offisielt med den nylig publiserte siste versjonen.

ICD-11 trer i kraft 1. januar 2022.

En slik forhåndspresentasjon av nye ICD-koder gir helsetjenesten i de ulike landene mulighet til å planlegge hvordan de skal bruke den nye versjonen, forberede oversettelser, og trene helsepersonell, skriver Verdens helseorganisasjon på sine nettsider.

Dataspillavhengighet

Dataspillavhengighet (Gaming Disorder) kjennetegnes av svekket kontroll over spilling, og at spillingen blir prioritert før andre aktiviteter i en slik grad at det går utover andre interesser og daglige aktiviteter. Det kjennetegnes også ved at spillingen fortsetter eller øker, til tross for negative konsekvenser.

For at det skal regnes som en tilstand, må atferden være alvorlig nok til å gå ut over personlige forhold, familie, skole, arbeid, eller andre viktige områder. Dette mønsteret må normalt ha en varighet på mer enn ett år før diagnose kan bli satt.

Les også vårt intervju med "Petter" som ble hektet på onlinespill: Bedre enn virkeligheten

ICD

International Classification of Diseases (ICD) brukes som grunnlag for å identifisere helsetrender og statistikk på verdensbasis, og det er den internasjonale standarden for rapportering av sykdommer og helsemessige forhold. Det brukes av leger til å diagnostisere, og av forskere til å kategorisere sykdommer.

Den nye versjonen inkluderer også kapitler om tradisjonell medisin, og et nytt kapittel om seksuell helse.

"Gaming disorder" har fått diagnosekoden 6C51.

Kilder

Referanser

  1. World Health Organization: Gaming Disorder www.who.int
  2. TIME: 'Gaming Disorder' Is Now an Official Medical Condition, According to the WHO time.com
  3. World Health Organization: WHO releases new International Classification of Diseases (ICD 11) www.who.int